Nieuws

Bedrijven gaan verschillend om met nieuwe IFRS-standaard leases

AEX- en Midkap-bedrijven gaan zeer verschillend om met de nieuwe IFRS-standaard 16 over leases. Dat leidt tot verwarring bij beleggers en analisten, blijkt uit onderzoek van het FD.

Sinds dit jaar moeten bedrijven leaseverplichtingen op de balans zetten. Daarmee moeten beleggers bedrijven beter kunnen vergelijken. Maar vooral de manier waarop bedrijven vergelijkende cijfers over voorgaande jaren rapporteren verschilt enorm, blijkt volgens de krant uit de eerste halfjaarcijfers volgens de nieuwe regels. Zo paste supermarktconcern Ahold Delhaize de vergelijkende resultaten wel aan, maar Fugro en Basic-Fit niet.

Daarnaast dreigt volgens een analist van een grootbank een wildgroei aan begrippen die bedrijven zelf hanteren om de prestaties te meten. Fitnessbedrijf Basic-Fit bijvoorbeeld rapporteert in het halfjaarverslag vier verschillende brutobedrijfsresultaten (ebitda's): twee op basis van de oude regels en twee volgens IFRS 16.

Ook analisten gaan verschillend om met IFRS 16 en betrekken de nieuwe regel nog niet altijd in hun voorspellingen.

Volgens een woordvoerder van de internationale standard setter IASB moet de markt nog wennen aan de nieuwe regels. "We verwachten dat sommige bedrijven in 2019 nog alternatieve cijfers blijven toepassen, aangezien er nog geen vergelijkende historische cijfers zijn. Vanaf 2020 zal dat afnemen als de markt meer ­gewend is aan de gevolgen van IFRS 16."

Uit onderzoek van PwC blijkt AEX- en Midkap-bedrijven door de nieuwe regel een extra schuld van 46 miljard euro op de balans nemen. Daarentegen stijgt de ebitda sterk, omdat dit cijfer voorheen werd gedrukt door huur- en leasekosten. Nu worden die kosten opgesplitst in afschrijvingen en rentekosten die niet meer ten koste gaan van het winstcijfer.

Volgens Arjan Palthe van het NN Dutch Fund lopen er nu "twee systemen door elkaar". Dat is volgens Palthe en anderen geen onoverkomelijk probleem omdat goed geïnformeerde beleggers en analisten altijd al rekening hielden met de verplichtingen van bedrijven die veel huren en leasen.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.