Nieuws

Voorzitter NBA: 'doorgaan op ingeslagen weg'

Het accountantsberoep heeft de nodige stappen gezet op weg naar betere controlekwaliteit, maar de weerslag daarvan in dossiers blijft bij een aantal kantoren nog achter. Dat zegt NBA-voorzitter Marco van der Vegte in de jongste editie van 'Vragen aan de voorzitter'.

Het recent verschenen AFM-rapport over de next five accountantsorganisaties schenkt veel aandacht aan een kwaliteitsgerichte cultuur. Daarbij is het nodige onderscheid zichtbaar tussen de getoetste kantoren. De NBA-voorzitter is desondanks blij met de stappen die door de sector zijn gezet sinds 2014.

Positief is dat de AFM ook good practices laat zien. "Om te leren van de dingen die goed gaan, naast dingen die uiteraard nog beter moeten", aldus Van der Vegte. Hij wil "doorgaan op de weg die we zijn ingeslagen", maar erkent dat twaalf onvoldoendes bij veertien dossiers "overall geen goede uitslag is".

Het interview met Van der Vegte vond plaats tijdens de jongste Accountantsdag in De Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Het programma van de dag draaide om risicomanagement, een belangrijk thema, meent de voorzitter. Accountants moeten zich goed bewust zijn van de "roerige buitenwereld" en hun "beste beentje kunnen voorzetten".

Vooruitblik

Van der Vegte is benieuwd naar het laatste rapport van de Monitoringcommissie Accountancy (MCA), die ruim voor het eindrapport van de CTA (gepland voor 1 februari 2020) haar bevindingen zal presenteren.

Voor 3 december staat een tweede creatieve conferentie over de governance van de NBA op de rol, die moet zorgen voor verdere verdieping. Op 16 december organiseert de NBA haar ALV en daarna gaan we "met volle moed het nieuwe jaar in", zo besluit de voorzitter. 

Het video-interview met de NBA-voorzitter is te bekijken via Accountant.nl, NBA.nl, het YouTube-kanaal van de NBA en LinkedIn. Leden kunnen vragen indienen via vragenaandevoorzitter@nba.nl. De volgende uitzending is gepland voor 19 december aanstaande. Terugkijken van eerdere edities kan hier.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.