Nieuws

Helmond weer op orde na vernietigend rapport Deloitte

De gemeente Helmond heeft volgens huisaccountant Deloitte het afgelopen jaar met succes haar financiële afdeling gereorganiseerd, nadat de accountant vorig jaar constateerde dat het op bijna alle financiële vlakken goed mis was.

Dat meldt het Eindhovens Dagblad. Deloitte zegt in de jaarrekening over 2018 dat er grote verbeteringen zijn geconstateerd op het gebied van cultuur, dossiervorming en projectcontrole, en dat de kans op fraude is verkleind.

Begin 2018 leverde Deloitte een zeer kritisch rapport af over de staat van de financiële afdeling van gemeente Helmond. Uit de managementletter van Deloitte bleek toen dat er nauwelijks sprake was van interne controle. Deloitte constateerde allerlei problemen bij de gemeente in de beheersorganisatie op de onderdelen "cultuurverandering (soft controls), risicomanagement, ICT, managementinformatie, accounting, administratieve organisatie en interne beheersing". Ook zou er weinig bereidheid zijn geweest tot verandering.

Volgens wethouder Jos van Bree heeft de gemeente naar aanleiding van het rapport het roer omgegooid. "We hebben in het afgelopen half jaar veel werk verzet", zegt wethouder Jos van Bree tegen het Eindhovens Dagblad. "De vorige keer liep het opstellen van de jaarrekening veel vertraging op. Het is nu zaak om de continuïteit te waarborgen binnen onze organisatie, maar we zijn op de goede weg. Een accountant is vaak niet zo kwistig met complimenten."

Gerelateerd

Afbeelding Nieuws

BDO: sociaal domein zet financiële positie gemeenten onder druk

Nederlandse gemeenten hebben steeds meer moeite om rond te komen. De gemiddelde solvabiliteit, het financiële kengetal voor de mate waarin gemeenten in staat zijn om aan hun financiële verplichtingen te voldoen, ging als gevolg van de recessie van 42 procent in 2009 naar 35 procent in 2017. Hoewel er sinds 2015 sprake is van een lichte opleving vanwege economisch herstel, is de verwachting dat de solvabiliteit van gemeenten vanaf 2018 verder afneemt.

x 0

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.