Nieuws

Opvolging Van Vroonhoven bij AFM nog onduidelijk

Merel van Vroonhoven heeft afscheid genomen als voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder is nog op zoek naar een opvolger.

Van Vroonhoven maakte dit voorjaar bekend haar hart te volgen en de AFM in te ruilen voor een baan als leraar in het speciaal onderwijs. Daarvoor is zij deze maand gestart met het volgen van een lerarenopleiding aan de Pabo. De vertrekkend AFM-voorzitter vervult daarnaast een nevenfunctie bij het ministerie van Onderwijs als 'aanjager' van de Aanpak Lerarentekort.

Van Vroonhoven heeft tijdens een 'inhoudelijke bijeenkomst' afscheid genomen van de AFM, minister Hoekstra van Financiën en externe genodigden. Ook de NBA was bij het afscheid aanwezig. Minister Hoekstra prijst op sociale media de opmerkelijke overstap van Van Vroonhoven naar het onderwijs. "Rode draad in je carrière is volgens mij dat je steeds dicht bij jezelf blijft en je keuzes niet laat afhangen van verwachtingen van de buitenwereld."

Olifantenhuid

Het FD schrijft in een analyse dat het toezicht van de AFM op het accountantsberoep met het optreden van Van Vroonhoven op de Accountantsdag 2018 tot 'chefsache' is gemaakt. Tijdens die zelfde Accountantsdag kondigde minister Hoekstra de instelling van de Commissie Toekomst Accountancysector (CTA) aan. Die commissie moet eind dit jaar rapporteren over oplossingen voor een duurzame verbetering van de controlekwaliteit.

Een opvolger voor Van Vroonhoven is nog niet gevonden, zo bleek recent. Voorlopig wordt het voorzitterschap van de AFM waargenomen door bestuurder Hanzo van Beusekom. Volgens het FD moet een nieuwe voorzitter over een "olifantenhuid" beschikken. De raad van toezicht van de AFM geeft in verband met de vertrouwelijkheid geen inzage in het benoemingsproces. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.