Nieuws

NBA-voorzitter: 'Verantwoording NOW-gelden is complex proces'

De verantwoording van de NOW-subsidies blijkt in de praktijk veel werk en "best een complex proces", zeker als het gaat om concerns met dochterondernemingen. Dat zegt NBA-voorzitter Marco van der Vegte in de oktobereditie van 'Vragen aan de Voorzitter'.

Doe het niet alleen, adviseert Van der Vegte over het controleren of beoordelen van de NOW-afrekeningen. Hij verwacht dat accountants zeker dilemma's tegenkomen bij het verantwoordingstraject.

Accountantskantoren zijn zelf nu nog heel druk met de ondersteuning van ondernemers en de controle van verantwoordingen. Voor de verdere toekomst zijn er nog weinig concrete signalen over hoe staat met de sector zelf. Maar het is goed om in scenario's te denken als het gaat over de eigen organisatie, bijvoorbeeld vanwege het wegvallen van opdrachtgevers, stelt de NBA-voorzitter.  

Governance

In december bespreekt de ALV van de NBA de nieuwe governance van de beroepsorganisatie, waarin wordt gewerkt vanuit faculties en communities. Dat moeten de nieuwe platforms worden voor beroepsontwikkeling, de plekken waar leden elkaar vinden op actuele beroepsthema's.

Inrichting van de faculties betekent ook afscheid nemen van de huidige ledengroepen. De NBA vraagt de ledenvergadering om in te stemmen met het indienen van een wetsvoorstel hiervoor.

Jubileum

In november staat de NBA stil bij het 125-jarig bestaan van het georganiseerd accountantsberoep in Nederland, via een reeks van online events. Van der Vegte had dat jubileum graag anders gevierd met de leden, maar online kan er gelukkig heel veel. Eén van de activiteiten is de verkiezing van De Slimste Accountant. De voorzitter nam deel aan de eerste voorronde daarvoor. “Ik heb zelf mogen ervaren dat het geen makkelijke wedstrijd is.”

In november is er een uiteenlopend programma, met vier events over generatieverschillen, de mkb-praktijk, de toekomst van de audit en een slotevent over de impact van het accountantsberoep. "Verheugend te zien dat veel leden zich al hebben opgegeven", aldus Van der Vegte.

Het interview met de NBA-voorzitter is te bekijken via Accountant.nl, NBA.nl, het YouTube-kanaal van de NBA en LinkedIn. Leden kunnen vragen indienen via vragenaandevoorzitter@nba.nl. De volgende uitzending is gepland voor 26 november aanstaande. Terugkijken van eerdere edities kan hier.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.