Nieuws

Voorzitter NBA over werken op afstand: 'accountant moet meer doorvragen'

De coronacrisis, waarin veel accountants vanuit huis werken en ook klantencontact vaak op afstand plaatsvindt, vraagt om aanpassing in de communicatie. Dat zegt NBA-voorzitter Marco van der Vegte in de jongste editie van Vragen aan de Voorzitter. "Je moet af en toe iets meer doorvragen; we missen de 'olie' in de manier waarop we communiceren."

"Elke week dat de 'intelligente lockdown' langer duurt levert meer zorg op voor ons allemaal", aldus de voorzitter. Hij noemt het "heel begrijpelijk" dat vanuit ondernemersorganisaties groeiende druk ontstaat om waar mogelijk weer aan de slag te gaan. "Gezondheid staat voorop, maar een gezonde economie, die perspectief geeft op herstel, is ook van belang voor ons welzijn." Ook bij accountants worden zorgen geuit, over opdrachtgevers die niet kunnen betalen of delen van de praktijk waar het werk minder wordt, zoals in de fusie- en overnamepraktijk.

Van der Vegte snapt ook de discussie rondom de uitvoerbaarheid en controleerbaarheid van de NOW-regeling. De wijze van inrichten van de NOW-regeling is een "politieke keuze, niet iets waar je de accountant voor aansprakelijk kan stellen", zo stelt hij. "De politiek moet accepteren dat er enig misbruik van de regeling zal zijn."

Geen Accountantsdag

De voorzitter vindt het "erg jammer" dat de jaarlijkse Accountantsdag in november voor 2020 komt te vervallen. "Gezien alle onzekerheid rondom grote events vonden we het niet passend om de voorbereidingen door te laten gaan, met het grote risico dat we moeten afblazen."

Het video-interview met de NBA-voorzitter is te bekijken via Accountant.nl, NBA.nl, het YouTube-kanaal van de NBA en LinkedIn. Leden kunnen vragen indienen via vragenaandevoorzitter@nba.nl.

De volgende uitzending is gepland voor 28 mei aanstaande. Terugkijken van eerdere edities kan hier.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.