Nieuws

Cyprusconstructie Baker Tilly volgens Hof 'ontoelaatbaar'

De omstreden fiscale constructie die Baker Tilly eerder opzette voor behangondernemer Coen Klawer is ook volgens het gerechtshof "ontoelaatbaar". Maar de ondernemer had ook een eigen verantwoordelijkheid in deze zaak.

Dat blijkt uit het arrest van het gerechtshof in Den Bosch. Volgens het hof had Baker Tilly de Cyprusconstructie niet aan de ondernemer mogen adviseren. Dus moet het kantoor een schadevergoeding betalen, maar de hoogte daarvan moet nog worden vastgesteld. Klawer eiste een schadevergoeding van acht miljoen euro van Baker Tilly.

De zaak sleept al sinds 2006, het jaar waarin Baker Tilly voor de ondernemer een fiscale constructie optuigde om via een truststrucuur op Cyprus het betalen van inkomsten- en vennootschapsbelasting in Nederland te ontwijken. Maar de Belastingdienst stelde dat de Cyprusroute illegaal was en legde Klawer navorderingsaanslagen op. De behangondernemer klopte vervolgens bij Baker Tilly aan, omdat hij door het fiscale advies schade had geleden.

Willens en wetens

Baker Tilly en Klawer liggen inmiddels al jaren (sinds 2014) met elkaar in de clinch over de fiscale constructie. In opdracht van Baker Tilly deden advocaten van NautaDutilh onderzoek naar de kwestie en stelden dat niet het accountantskantoor, maar de ondernemer zelf de bedenker van de trustconstructie zou zijn.

Het hof stelt nu dat beide partijen de risico's kenden en toch "willens en wetens en tot wederzijds voordeel" hebben samengespannen. Het hof vindt dat Baker Tilly "onrechtmatig heeft gehandeld" bij het adviseren van de Cyprusroute om belasting te ontwijken. Maar Klawer zelf was op de hoogte dat de constructie "ontoelaatbaar" was en heeft er toch gebruik van gemaakt. Dus moet hij ook een even groot deel van de schade voor eigen rekening nemen. Opvallend is dat de uitspraak ingaat tegen een eerder oordeel van de tuchtrechter van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) uit 2020, die geen bewijs vond voor een ontoelaatbare constructie.  

Het gerechtshof in Den Bosch bekrachtigt een eerder vonnis van de rechtbank Rotterdam. Door Klawer werden vanwege de kwestie al tuchtzaken aangespannen tegen een toenmalige bestuursvoorzitter van Baker Tilly en tegen advocaten van NautaDutilh. Tegen dat kantoor is de ondernemer inmiddels ook een civiele zaak  gestart.

Uitspraak in hoger beroep Gerechtshof 's-Hertogenbosch 25 januari 2022

FD-commentaar: 'Vertrouw liever op je eigen morele kompas'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.