Nieuws

Wetsvoorstel plan van aanpak witwassen naar Tweede Kamer

Het wetsvoorstel plan van aanpak witwassen is naar de Tweede Kamer gestuurd. Het plan bevat onder meer een verbod op contante betalingen voor goederen boven een bepaald bedrag en de mogelijkheid voor banken om gezamenlijk transacties te monitoren.

Dat melden de ministeries van Financiën en Justitie en Veiligheid. Het wetsvoorstel plan van aanpak witwassen is volgens het kabinet een belangrijke stap in het tegengaan van witwassen. Er komt een verbod op contante betalingen voor goederen vanaf drieduizend euro. Dit verbod geldt ook voor pandhuizen en kunsthandelaren en geldt voor transacties in en vanuit Nederland.

Een tweede maatregel uit het wetsvoorstel is de mogelijkheid voor banken om de transacties van hun cliënten gezamenlijk te monitoren. Criminelen stallen sommen geld vaak bij verschillende banken om zo onder de radar te blijven. Met gezamenlijke transactiemonitoring kunnen banken beter ongebruikelijke transactiepatronen in beeld krijgen. De verwachting is dat dit leidt tot betere 'hits' en zodoende bijdraagt aan een effectievere aanpak van witwassen.

Naar aanleiding van het advies van de Raad van State, is de reikwijdte van de transactiemonitoring beperkt, zodat er minder data van klanten worden gedeeld. Ook is er meer aandacht voor privacy in het vernieuwde wetsvoorstel en wordt de maatregel over vier jaar geëvalueerd.

Ten derde worden instellingen verplicht om specifieke risico's met elkaar uit te wisselen. Op deze manier kunnen criminelen niet shoppen bij instellingen en hoeven instellingen geen dubbel werk te doen. Ook hierbij moeten instellingen de privacy van klanten in acht nemen en niet meer informatie delen dan nodig.

Samenwerking tussen de verschillende ketenpartners is volgens de overheid essentieel voor een effectieve aanpak van witwassen. Daarnaast speelt contant geld een belangrijke rol bij witwassen. De ministers zeggen te verwachten met dit wetsvoorstel de aanpak van witwassen op deze punten te verbeteren.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.