Nieuws

FTM: Zelfstandige lokale partijen hebben dubbel zoveel campagnebudget

Zelfstandige lokale partijen beschikken gemiddeld over een campagnebudget van 9.820 euro. Voor lokale afdelingen van landelijke of regionale partijen is dat 5.058 euro. Driekwart van de partijen voert campagne voor minder dan 25 eurocent per inwoner.

Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money (FTM) onder driehonderd lokale afdelingen van landelijke partijen en onafhankelijke lokale partijen, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Hoewel zelfstandige lokale partijen geen overheidssubsidie ontvangen, beschikken ze toch over een hoger campagnebudget. "Waar dat geld vandaan komt, blijft vaak onduidelijk", aldus FTM. "Dat toont de noodzaak van een wettelijke verplichting tot openbaarheid." Zeven op de tien partijen wil meer inzage geven in donateurs, blijkt uit reacties op de enquête van FTM.

Het gemiddelde campagnebudget voor de gemeenteraadsverkiezingen ligt op 7.800 euro per partij. Budgetten variëren van helemaal niets tot bijna een toen voor een enkele lokale partij. Lokale partijfinanciering valt niet onder regelgeving. Daardoor vindt er nauwelijks controle plaats en wordt er maar weinig financiële verantwoording afgelegd over publiek geld.

Geen subsidie

De landelijke partijen verdelen samen ruim zestig miljoen euro aan subsidie, maar de zelfstandige lokale partijen delen daar niet in mee. Dat zorgt volgens betrokkenen voor een ongelijk speelveld, zo schrijft FTM.

De Tweede Kamer stemt binnenkort over aanpassing van de wetgeving, waardoor ook lokale partijen subsidie kunnen krijgen. Daarbij wordt wel gevreesd voor veel administratieve rompslomp, waarschuwt het artikel. "Nu worden zo’n twintig partijen gecontroleerd, stel je voor dat het om duizend zou gaan."

De gemeenteraadsverkiezingen worden dit jaar gehouden van 14 tot en met 16 maart.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.