Nieuws

Grant Thornton verbreekt banden met Russische memberfirm

Grant Thornton heeft als eerste grote accountants- en adviesorganisatie de banden verbroken met FBK, de Russische zusterorganisatie uit het internationale GT-netwerk.

Bij FBK, dat onder andere staatsoliebedrijf Gazprom controleert, werken in Rusland circa vijfhonderd mensen, zo meldt de Financial Times. Weliswaar is de omzet van Grant Thornton in Rusland met $ 21,7 miljoen relatief bescheiden ten opzichte van de 6,6 miljard dollar omzet wereldwijd, maar de aanwezigheid is wel van strategisch belang, aldus de krant.

Dat geldt ook voor de big four-kantoren Deloitte, EY, KPMG en PwC. Samen bieden die in Rusland werk aan ruim 13.000 mensen; iets meer dan één procent van hun wereldwijde totaal aan medewerkers.

Statements

Vooralsnog hebben de big four alleen met internationale statements het geweldadige Russische optreden in Oekraïne veroordeeld en hun steun uitgesproken voor Oekraïne. Ook volgen ze het sanctiebeleid tegen Rusland.

Volgens de FT zou vertrek uit Rusland problemen veroorzaken bij de kantoren, die hun internationale klanten graag 'one-stop-shopping' service aanbieden. Bovendien vrezen de kantoren voor het welzijn van hun personeel in Rusland, als ze verdere stappen zetten.

Ook bij eerdere geopolitieke crises hebben de grote kantoren zich meestal niet uit betrokken landen teruggetrokken. Grote advieskantoren als Boston Consulting Group en Bain & Company hebben hun activiteiten nog niet gestaakt, maar McKinsey heeft inmiddels kenbaar gemaakt te stoppen met werkzaamheden in Rusland. 

Morele plicht om te vertrekken

De Britse emeritus hoogleraar ethiek Michael Northcott stelt op Accountancy Today  dat de grote accountantskantoren de morele plicht hebben om Rusland nu te verlaten. Steunbetuigingen aan Oekraïne alleen zijn niet genoeg, meent hij; het gaat om het tonen van moreel leiderschap.

Het besluit van Grant Thornton zou daarom navolging moeten krijgen. "It’s time for our sector's leading lights to show what leadership actually means, at a time when it really should mean something, and withdraw their services from the new North Korea."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.