Nieuws

Kabinet onderzoekt eigen juridische bijstand en advies

Het kabinet heeft een commissie ingesteld die advocatendiensten aan de Staat gaat onderzoeken.

Dat meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. De onderzoekscommissie 'Commissie advocatendiensten aan de Staat' zal kijken naar de wijze waarop de Rijksoverheid in de toekomst moet worden geadviseerd en bijgestaan in kwesties die om onafhankelijke juridische vertegenwoordiging of bijstand vergen. Voormalig procureur-generaal bij de Hoge Raad Jos Silvis is de voorzitter van de nieuwe commissie.

De commissie is gevraagd inzicht te geven in de redenen die de staat kan hebben een advocaat in te schakelen. Daarbij is het uitgangspunt voor het kabinet dat de Staat onafhankelijk juridisch advies (een second opinion) moet kunnen inwinnen, zeker in politiek-bestuurlijk gevoelige kwesties. Ook wordt de commissie gevraagd te kijken naar de opties om als overheid zelf advocaten geheel of gedeeltelijk in dienst te nemen, of de mogelijkheid om deze werkzaamheden geheel of gedeeltelijk bij een of meerdere marktpartijen te beleggen. De commissie is gevraagd om uiterlijk 1 december 2022 het onderzoeksrapport aan het kabinet aan te bieden.

De overige leden zijn prof. dr. D.J.B. de Wolff (hoogleraar advocatuur), mr. D.C.C. van Everdingen (voormalig lid raad van toezicht AFM en voormalig partner bij Stibbe), mr. T.M. Snoep (bestuursvoorzitter van de ACM en voormalig bestuursvoorzitter De Brauw), mr. J.A.P. Veringa (voormalig directeur Wetgeving en Juridische zaken bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

Pels Rijcken

Verder laat het kabinet weten dat de overeenkomst tussen de Staat en landsadvocaat Reimer Veldhuis van Pels Rijcken is hernieuwd. Het hernieuwde landscontract bevat nieuwe afspraken over de eisen die de Staat als opdrachtgever mag stellen aan de landsadvocaat en Pels Rijcken. Aanleiding van de hernieuwing en de nieuwe eisen zijn aanbevelingen van prof.mr. T.R. Ottervanger en prof. dr. A.B. Hoogenboom, die gedaan zijn naar aanleiding van de fraudezaak bij Pels Rijcken die vorig jaar aan het licht kwam.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.