Nieuws

Uitkomst consultatie audithervormingen Verenigd Koninkrijk gepubliceerd

De Britse overheid heeft het definitieve resultaat gepubliceerd van de consultatie over audithervormingen in het Verenigd Koninkrijk. Met de hervormingen hoopt de overheid de kans op grote auditschandalen te verkleinen.

Na de grote auditschandalen rondom onder meer Carillion, BHS en Thomas Cook was in het Verenigd Koninkrijk de maat vol. De roep om hervormingen van de auditsector was niet meer te negeren en verschillende commissies deden onderzoek.

De Brydon Review, de Kingman Review, het onderzoek van de Britse marktwaakhond Competitions and Market Authority (CMA) en een onderzoek van de Britse Lagerhuiscommissie voor Business, energy and industrial strategy (Beis) waren duidelijk: de dominantie van de big four was te sterk, toezichthouder FRC moest op de schop en het huidige auditmodel moet anders, waarbij een overgang naar een joint audit-model moest worden overwogen. 

Uitkomst consultatie

De consultatie over de audithervormingen vond vorig jaar al plaats en werd in juli 2021 afgerond. Onder meer de coronacrisis en de brexit zorgde voor vertragingen in een reactie en samenvatting van de overheid, maar op 31 mei jl. werden de uitkomsten van de consultatie definitief gepubliceerd.

Daarin worden onder meer de volgende maatregelen aangekondigd:

  • Er komt een nieuwe toezichthouder: de Audit, Reporting and Governance Authority (ARGA), die de huidige Financial Reporting Council gaat vervangen en meer macht en mogelijkheden moet krijgen dan de huidige FRC.
  • Er komt een operationele scheiding tussen audit- en non-auditwerkzaamheden bij de grootste accountantskantoren. De ARGA krijgt ook de mogelijkheid om een zogenoemde market share cap per accountantskantoor in te stellen, wanneer een accountantskantoor dreigt een te groot aandeel van de markt te krijgen.
  • Grote bedrijven die niet beursgenoteerd zijn, worden eveneens aangemerkt als organisaties van openbaar belang zodra zij meer dan 750 werknemers en meer dan 750 miljoen pond omzet hebben. Oob's zullen worden gesegmenteerd, waarbij verschillende segmenten andere verantwoordelijkheden zullen hebben.
  • Oob's moeten verplicht rapporteren over de staat van interne controles op het gebied van financiën, operationele zaken en compliance en moeten ook expliciet verklaren wat zij voor maatregelen nemen om fraude te voorkomen.
  • De auditkwaliteit moet omhoog, onder meer door nieuwe risicoparagrafen.
  • De managed shared audit wordt geïntroduceerd, waarbij FTSE 350-bedrijven verplicht zijn om kleinere accountantskantoren te betrekken bij de controlewerkzaamheden. De toezichthouder krijgt de mogelijkheid om bij zeer complexe audits bedrijven vrij te stellen van die verplichting.
  • Toezichthouders moeten de mogelijkheid krijgen om bestuurders persoonlijk aan te pakken, door onder meer het terugvorderen van bonussen bij misstanden.

Reacties kantoren

De grote kantoren zeggen in hun reacties op de consultatie de hervormingen grotendeels te steunen. KPMG UK is het eens met de plannen, maar heeft als enige van de big four nog wel één kritische noot wat betreft interne controlestandaarden: "De schijnbare beslissing om geen Britse versie van Sarbanes-Oxley in de primaire wetgeving op te nemen, laat Groot-Brittannië achter zonder duidelijk gedefinieerd kader voor interne controles, waarmee het risico ontstaat op een pick'n'mix-benadering van rapportage en metingen. Dit zal ertoe leiden dat investeerders en belanghebbenden inconsistente informatie ontvangen over verschillende bedrijven, tenzij ARGA duidelijke richtlijnen geeft voor de toekomst." De FRC is hier eveneens kritisch over.

De Britse overheid laat in een persbericht over de publicatie van het definitieve consultatierapport weten dat de hervormingen al "aan de gang" zijn. "De regering heeft aangekondigd voornemens te zijn een conceptwetsvoorstel te publiceren en de FRC heeft goede voortgang gemaakt met veel van de aanbevelingen uit de reviews. Veranderingen in de mentaliteit en oordeelsvorming van auditors zullen worden gestimuleerd door voortdurende verbeteringen aan controlestandaarden en -richtlijnen, terwijl van professionele instanties wordt verwacht dat ze kwalificaties, vaardigheden en training verbeteren", aldus de overheid.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.