Nieuws

'Ook andere big four-kantoren zullen kiezen voor splitsing'

Experts verwachten dat na EY uiteindelijk ook de andere big four-accountantsorganisaties zullen kiezen voor splitsing van de controle- en adviespraktijk.

Dat stelt het FD, dat de fusies en afsplitsingen van de grootste accountantsorganisaties in de afgelopen decennia in een infographic heeft samengevat. Aanleiding is het besluit van de internationale top van EY om die organisatie te splitsen in twee aparte accountants- en adviesorganisaties.

"De grote accountantskantoren nemen vaker gelijke strategische stappen in dezelfde periode", schrijft het FD. "Zo vonden de fusies die leidden tot de vorming van EY, Deloitte en KPMG, allemaal eind jaren tachtig plaats. Bij het afstoten van de IT-consultants begin jaren 2000 was eenzelfde patroon te zien."

NRC schrijft dat EY met het plan om te splitsen tegemoet komt aan de behoefte van het maatschappelijk verkeer, ook al is het besluit primair commercieel gedreven. "Dit is natuurlijk al jaren een grote maatschappelijke wens, dan lijkt het mij goed wanneer een van de big four-kantoren dat wil aanjagen", aldus Pieter de Kok van Coney in NRC. "Dit is een enorme shift in de positie van de grote kantoren."

Miljoenenbonanza

Deloitte, KPMG en PwC stellen tegenover NRC dat zij vooralsnog vasthouden aan de combinatie van controle- en advieswerk binnen één multidisciplinaire organisatie. Maar Nyenrode-hoogleraar Marcel Pheijffer denkt dat deze kantoren uiteindelijk ook zullen gaan bewegen. "Als je ziet dat zo'n splitsing een miljoenenbonanza wordt voor zittende partners aan beide kanten, zal de druk toenemen van partners van die andere kantoren om die stap te volgen." Pheijffer geeft aan dat de discussie niet alleen bij EY gevoerd wordt; iets wat hij medio juni ook al in het FD stelde.

Het besluit om te splitsen moet nog door de 13.000 EY-partners wereldwijd worden bekrachtigd. Maar volgens EY-topman Carmine Di Sibio is er vanuit de EY-memberfirms in de vijftien grootste landen steun voor de plannen, aldus NRC. Die vijftien landen zijn samen goed voor circa tachtig procent van de 45 miljard dollar aan omzet van EY in 2021. Ook de Nederlandse EY-organisatie is positief over het plan.

FD: 'De synchrone bewegingen van de grote accountantsfirma's'

NRC: 'EY knipt zich in tweeën'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.