Nieuws

Jaarcijfers politieke partijen: SP is de rijkste partij

De Socialistische Partij (SP) had eind 2021 een eigen vermogen van bijna elf miljoen euro. Daarmee is het de rijkste partij van ons land, zo becijferde Quote.

De website nam de eind december gepubliceerde jaarcijfers over 2021 van de verschillende politieke partijen onder de loep. Dat juist de SP als "pleitbezorgers van de miljonairstaks" een stevig eigen vermogen had, verbaast Quote niet. "Bestuurders en volksvertegenwoordigers zijn namelijk verplicht hun inkomsten boven een bepaalde grens in de partijkas te storten. Daarmee was in 2021 meer dan € 3 miljoen mee gemoeid, dus dat schiet lekker op."

De SP wordt qua eigen vermogen gevolgd door de VVD, met € 9,2 miljoen en de PvdA (€8,7 miljoen). Daarna komen GroenLinks (€ 7 miljoen), D66 (€ 6 miljoen) en het CDA (€ 3,8 miljoen).

Donateurs

Quote keek ook naar gulle donateurs van de verschillende partijen en legde die even naast de eigen rijkenlijst. Dat leverde onder meer een donatie van twee ton op aan JA21, door een Quote500-lid. Vanaf 1 januari kan zo'n bedrag niet meer, dan geldt voor politieke giften een plafond van een ton.

Elke politieke partij in de Eerste en/of Tweede Kamer moet jaarlijks een financieel overzicht sturen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Daarin staan de inkomsten en uitgaven van de partij, inclusief een overzicht van ontvangen subsidies en giften, andere inkomsten, de vermogenspositie en de schulden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.