Nieuws

FIU weigert voortaan meldingen ongebruikelijke transacties zonder omschrijving

De Financial Intelligence Unit (FIU) Nederland neemt vanaf 1 november alleen nog meldingen van ongebruikelijke transacties in behandeling, als daarbij een omschrijving van de betreffende transactie wordt gegeven.

Dat meldt FIU-Nederland op de eigen website. Partijen zoals banken, accountants en advocaten die een ongebruikelijke transactie willen melden, moeten voortaan toelichten waar een vermoeden van witwassen of financieren van terrorisme op is gebaseerd. Als bij een online melding het veld 'opmerking' leeg blijft, wordt de melding geweigerd, aldus de FIU.

Volgens de FIU is het op basis van de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme) verplicht om aan te geven onder welke omstandigheden een transactie als ongebruikelijk wordt aangemerkt. Veruit de meeste meldingen van ongebruikelijke transacties bevatten tegenwoordig een omschrijving, maar soms is die nog heel summier of ontbreekt geheel.

FIU-Nederland wil daarom een heldere uitleg waarom een transactie ongebruikelijk is, waar een vermoeden van witwassen, onderliggende delicten en/of terrorismefinanciering op is gebaseerd en waar dit uit blijkt.

Meldingen

In 2022 werden bijna twee miljoen ongebruikelijke transacties gemeld, door circa tweeduizend verschillende meldingsplichtige instellingen. Veruit het grootste aantal meldingen komt nog altijd via banken en betaaldienstverleners, bleek deze zomer uit het jaaroverzicht van FIU-Nederland.

Het aantal meldingen van ongebruikelijke transacties door accountants liep vorig jaar iets terug, naar ruim 2.200 meldingen. Het aantal accountants dat transacties doorgaf aan FIU-Nederland groeide wel, naar bijna vierhonderd in 2022.

Bron: FIU-Nederland/Accountant.nl

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.