Werknemers weer vaker op kantoor, ontevreden over flexibiliteit werkgever
Voor ruim één op de drie werkende Nederlanders (35 procent) is thuiswerken na de coronapandemie er niet meer bij. Bijna de helft (46 procent) geeft aan dat de werkgever niet of nauwelijks flexibiliteit biedt over de plaats waar het werk moet worden gedaan. Werknemers komen weer vaker naar kantoor, wat ook merkbaar is aan de files.
Eind september werd de wet 'Werken waar je wilt' door de Eerste Kamer als wetsvoorstel verworpen. Maar voor werkzoekenden is juist de mogelijkheid om thuis te kunnen werken, na het salaris, het belangrijkste criterium bij het kiezen voor een nieuwe werkgever.
Dat blijkt uit het onderzoek People at Work 2023: a global workforce view van HR- en salarisdienstverlener ADP. Hiervoor werden ruim 32.000 werknemers in zeventien landen, waaronder Nederland, ondervraagd.
Flexibiliteit
Werknemers zijn het meest blij met extra vrije dagen, als een structurele salarisverhoging of éénmalige bonus niet mogelijk is. Het zelf kunnen indelen van de werktijden wordt inmiddels belangrijker gevonden dan training, opleiding en het loopbaanperspectief.
Circa veertig procent van de ondervraagden is ontevreden over de mogelijkheden die de werkgever daartoe biedt. Als er wel flexibele werkregelingen zijn, ervaart 39 procent dat de werkgever niet positief staat tegenover het gebruik ervan.
Werknemers verwachten in de komende vijf jaar dan ook geen volledige flexibiliteit van de werkgever om de eigen uren in te delen. Slechts 17 procent verwacht dat dit wel gaat gebeuren. Van 35 procent wordt verwacht dat ze iedere dag op kantoor zijn. Maar één op de vijf werknemers (21 procent) heeft volledige vrijheid over waar ze werken.
Meer files
De filezwaarte (lengte x duur file) op de Nederlandse wegen is sinds het einde van de coronaperiode met bijna twintig procent gestegen. Dat concludeert ANWB Verkeersinformatie op basis van de meest recente filecijfers. "Je kunt concluderen dat het effect van het thuiswerken en het buiten de spitsuren reizen na het beëindigen van de coronamaatregelen nog maar zeer beperkt zichtbaar is", stelt Arnoud Broekhuis van ANWB Verkeersinformatie tegenover de Telegraaf.
Hij hoopt dat werknemers die de keus hebben, op drukke dagen toch vaker voor thuiswerken gaan kiezen. "Daarmee bied je ruimte aan de werknemers die al onderweg zijn en die keuze niet hebben."
In de accountancy zijn werkgevers sinds corona wel vaker flexibel. Zo gaf EY-ceo Jeroen Davidson recent in een interview in het blad Accountant aan dat werknemers van EY nu zelf mogen bepalen waar en wanneer ze werken. "Een enorme stap, maar die heeft heel goed uitgepakt", aldus Davidson. "Het vraagt om groot vertrouwen en dat is niet beschaamd."
Gerelateerd
CNV: meerderheid werkgevers voert geen vrouwvriendelijk beleid
De overgrote meerderheid van de Nederlandse werkgevers voert geen beleid om de werkplek vrouwvriendelijker te maken, meldt vakbond CNV op basis van onderzoek onder...
Raad van State: één cao voor beveiligers in loondienst
Beveiligers in Nederland vallen voortaan allemaal onder dezelfde cao. Een uitzondering die de Vereniging Veiligheidsdomein Nederland (VVNL) had, waardoor haar leden...
Juridische sector investeert in AI maar moet vaker terug naar kantoor
Advocatenkantoren en juridische afdelingen verhogen hun investeringen in technologie zoals AI en ESG-kennis, om te voldoen aan veranderende vraag in de markt. Steeds...
Meeste werkgevers willen personeel niet verplichten tot meer kantoorbezoek
Zeven van de tien werkgevers zijn niet van plan medewerkers te verplichten vaker naar kantoor te komen. Drie van de vier zijn tevreden met de huidige verhouding...