Nieuws

PwC Australië stoot deel adviespraktijk af na belastingschandaal

De Australische tak van PwC stoot de adviespraktijk die overheden bijstaat af, als gevolg van het schandaal rondom het lekken van belastingplannen. Ook krijgt PwC in Australië een nieuwe topman, afkomstig uit de internationale organisatie.

PwC Australia verkoopt de adviestak voor het symbolische bedrag van 1 Australische dollar aan investeringsmaatschappij Allegro. Circa 1.750 PwC-medewerkers stappen over naar de Allegro-onderneming, die daarna de banden met PwC verbreekt.

Daarmee wordt al het advieswerk van PwC voor de Australische overheid stopgezet; afgelopen jaar was dat werk goed voor circa een vijfde van de totale omzet van de Australische PwC-praktijk, zo meldt de Financial Times.

Nieuwe topman

De internationale PwC-organisatie grijpt ook in bij de leiding van de Australische memberfirm. Kevin Burrowes, nu nog verantwoordelijk voor global clients and industries business binnen het PwC Network, verhuist van Singapore naar Australië en neemt daar als ceo het stokje over van interimbestuurder Kristin Stubbins. Onder zijn regie moet PwC Australia het vertrouwen bij stakeholders herstellen en de organisatie weer vooruit helpen.

Bob Moritz, wereldwijd voorzitter van PwC, heeft vertrouwen in de aanpak van Burrowes en gaat er van uit dat de Australische firma, met hulp van het wereldwijde PwC-netwerk, zich zal herpakken. "Onder de vorige leiding heeft PwC Australia gefaald bij het naleven van de gedragscode van ons netwerk", erkende hij. "Daarvoor betuigen we diepe spijt naar onze cliënten, andere belanghebbenden en onze eigen mensen".

Schandaal

De ingrepen volgen op een schandaal waarin een fiscale partner van PwC de Australische regering hielp bij de ontwikkeling van fiscale wetgeving, maar vertrouwelijke informatie daarover lekte naar collega's en gebruikte voor advies aan cliënten om belastingen te ontwijken.

Voor PwC dreigt de kwestie erg kostbaar te worden, want grote overheidsklanten beraden zich op hun relatie met het kantoor. De Australische regering heeft PwC voorlopig uitgesloten bij het gunnen van nieuwe opdrachten, in afwachting van een review. Ook de Australische politie is ingeschakeld om de zaak te onderzoeken.

Eind mei werd al bekend dat PwC in Australië negen partners heeft geschorst, in afwachting van eigen intern onderzoek. Er wordt ook gekeken naar mogelijke betrokkenheid van de Nederlandse PwC-organisatie bij het schandaal.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.