Nieuws

Overheid start consultatie wet voor implementatie CSRD

De minister van Financiën heeft de ‘Wet implementatie richtlijn duurzaamheidsrapportering’ ter consultatie voorgelegd. De wet heeft onder andere gevolgen voor de opleiding van accountants. Reageren kan tot 10 september.

Het wetsvoorstel is gericht op implementatie van de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD, die veel ondernemingen verplicht om te rapporteren over het duurzaamheidsbeleid. Het wetsvoorstel gaat over de eisen voor accountants en accountantsorganisaties om zulke informatie te controleren. Ook worden de transparantieverplichtingen voor beursondernemingen uitgebreid. 

De richtlijn duurzaamheidsrapportering gaat uit van assurance-onderzoek dat wordt uitgevoerd door de externe accountant, zo meldt de Memorie van Toelichting. De lidstaatopties in de CSRD die ook andere assurance providers de mogelijkheid geven om duurzaamheidsinformatie te toetsen "worden verder verkend", zoals recent ook al door minister Kaag van FinanciĆ«n gemeld.

Opleiding

Onderdeel van het wetsvoorstel is dat ten minste acht maanden van de praktijkopleiding moeten worden gericht op "assurance van duurzaamheidsrapportering of andere duurzaamheidsgerelateerde diensten". Accountants die al voor 1 januari 2024 wettelijke controles mogen verrichten, hoeven niet aan die eisen te voldoen om ook controle van duurzaamheidsinformatie te mogen verrichten.

"In Nederland zijn 16.035 registeraccountants geregistreerd, waarvan zich naar verwachting een kwart via permanente scholing zal moeten bekwamen om assurance-onderzoek van duurzaamheidsrapportering te verrichten", aldus de MvT bij het wetsvoorstel. Uitgaande van gemiddeld veertig uur scholing per accountant rekent de minister op bijna tien miljoen euro aan kosten hiervoor.

Geen verbod op adviesdiensten

Assurance van duurzaamheidsrapportages levert geen verbod op voor het verlenen van overige diensten, zoals dat voor oob-kantoren wel geldt bij auditopdrachten. Het ministerie vreest dat dit zou kunnen leiden tot "beperking van het aanbod van accountantsorganisaties die assuranceonderzoeken van duurzaamheidsrapportering uitvoeren, wat onwenselijk wordt geacht".

Ook heeft de controle van duurzaamheidsinformatie geen invloed op de limiet van de vergoeding voor niet-controlediensten. Maar het opstellen van duurzaamheidsrapportages voor organisaties waar een oob-kantoor ook de wettelijke controle verricht, is niet toegestaan.

Het wetsvoorstel richt zich vooral op onderdelen van de richtlijn duurzaamheidsrapportering die de Auditrichtlijn en de Transparantierichtlijn wijzigen, die onderdeel zijn van de Wet toezicht accountantsorganisaties, de Wet op het financieel toezicht, de Wet op het accountantsberoep en de Wet tuchtrechtspraak accountants. De richtlijn zal ook leiden tot aanpassing van regelgeving op lager niveau. Reageren op de consultatie kan tot 10 september.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.