Nieuws

Evergrande wil faillissements-bescherming in VS

Het Chinese vastgoedconcern Evergrande heeft bij een rechtbank in de Verenigde Staten faillissementsbescherming, ofwel uitstel van betaling, aangevraagd.

De Amerikaanse faillissementsprocedure waarop Evergrande een beroep doet, staat bekend als Chapter 15. De procedure is bedoeld om mechanismen te bieden voor het beheer van insolventiezaken waarbij meer dan één land betrokken is, zoals met Evergrande het geval is.

Het bedrijf gaat gebukt onder zware schulden en hoopt met de stap zijn Amerikaanse bezittingen te beschermen, terwijl het concern werkt aan herstructurering van zijn schulden. Ook het aan Evergrande gelieerde Tianji Holdings heeft een beroep op Chapter 15 gedaan.

Vorig jaar werd door de in Beijing gevestigde projectontwikkelaar Modern Land China ook al die stap gezet. De Chinese vastgoedsector zit na jaren van ongekende groei, die vooral werd gefinancierd met gigantische schulden, inmiddels al geruime tijd in financiële nood.

Oordeelonthouding

Evergrande werd in 2021 wereldnieuws omdat het op omvallen leek te staan en met een bankroet voor een schokgolf op de financiële markten dreigde te zorgen. Het concern had honderden miljarden aan schulden.

PwC nam eerder afscheid als controlerend accountant van Evergrande. Het vastgoedconcern werd het niet eens met de accountant over de controle van de groep op going concern-basis en over eventuele afwaardering van bezittingen.

Voor de boekjaren 2021 en 2022 tekenden de Certified Public Accountants van accountantskantoor Prism Hong Kong and Shanghai Limited de jaarcijfers van de China Evergrande Group af, maar ze kwamen niet verder dan tweemaal een oordeelonthouding, wegens gebrek aan adequate controle-informatie.

Country Garden

Recent kwamen er in de Chinese vastgoedsector nieuwe problemen aan het licht. Beleggers schrokken van het nieuws dat het Chinese vastgoedbedrijf Country Garden de rentebetalingen op twee obligatieleningen niet op tijd heeft kunnen voldoen.

Het noodlijdende concern heeft nog enkele weken de tijd om alsnog zijn schuldverplichtingen na te komen, om te voorkomen als wanbetaler te worden bestempeld. Country Garden is net als Evergrande erg groot, dus als het bedrijf omvalt zou dat flinke economische gevolgen kunnen hebben.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.