Nieuws

Examenfraude: PCAOB wil extra onderzoek in Nederland, oud-bestuurder Hogeboom weg bij KPMG

De Amerikaanse toezichthouder PCAOB wil nog diepgaander onderzoek naar de examenfraude bij Nederlandse accountantskantoren. Marc Hogeboom, die eerder vanwege de kwestie aftrad als Head of Assurance bij KPMG, is per 1 januari 2024 ook vertrokken bij het kantoor.

De AFM heeft in 2022 ook bij de Amerikaanse toezichthouder PCAOB melding gemaakt van de examenfraude in Nederland. De PCAOB deelde eerder forse boetes uit aan accountantsorganisaties die hierop betrapt werden.

Het FD meldt nu dat de Amerikaanse toezichthouder wil dat de oob-kantoren, naast onderzoek over de jaren 2017-2022,  ook onderzoek doen naar 2023. Dit zou volgens het FD mogelijk verklaren waarom nog geen van de kantoren hun onderzoeken heeft gepubliceerd.

Hogeboom weg

Marc Hogeboom trad in juli 2023 al terug als head of assurance vanwege de affaire, maar bleef nog wel aan als partner bij KPMG. Het interne onderzoek naar de examenfraude nadert volgens KPMG zijn conclusie, was te lezen in het onlangs verschenen transparantieverslag.

"Naar aanleiding van het onderzoek is besloten dat Marc Hogeboom, voormalig head of assurance en partner, per 1 januari 2024 is teruggetreden als partner", laat KPMG nu weten.

Klokkenluider

De examenfraude bij KPMG werd in het najaar van 2022 bekend en kwam aan het licht na een melding van een interne klokkenluider. Hogeboom en rvc-voorzitter Roger van Boxtel legde in juli 2023 hun functies neer. Er zou tussen 2017 en 2022 door honderden werknemers fraude zijn gepleegd bij verplichte examens en toetsen.

Naar aanleiding van de examenfraude bij KPMG verzocht de AFM eind 2022 alle oob-accountantskantoren intern onderzoek te doen naar mogelijke examenfraude. Enkele maanden na de onthullingen bij KPMG maakte ook Deloitte bekend examenfraude op het spoor te zijn, waarna rvb-lid Rob Bergmans opstapte.

KPMG heeft inmiddels intern sancties opgelegd aan betrokkenen en een aantal medewerkers is ontslagen. Het jaarverslag van het accountantskantoor is uitgesteld en wordt volgens het kantoor pas gepubliceerd als de resultaten van het onderzoek bekend zijn.

Geschokt

De AFM zei na de onthullingen bij KPMG en Deloitte "geschokt" te zijn door de omvang van de examenfraude "op het hoogste niveau". De NBA kondigde in november 2023 een aantal maatregelen aan, zoals het terugtrekken van alle vragen van de verplichte kennistoets en het maken van nieuwe vragen en antwoorden.

Ook het PE-systeem en de kennistoets zou op fraudegevoeligheid worden onderzocht. De beroepsorganisatie drong daarnaast aan op tuchtrechtelijke maatregelen "waar nodig" en op snelle afronding van de onderzoeken.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.