Nieuws

Chinese autoriteiten onderzoeken PwC in verband met Evergrande-fraude

China is een onderzoek gestart naar de rol van accountantskantoor PwC bij de boekhoudfraude van de failliete Chinese vastgoedgigant Evergrande.

Dat melden verschillende internationale media. Onlangs werd bekend dat maar liefst 78 miljard dollar van de omzet van Evergrande verzonnen was. De Chinese beurstoezichthouder CSRC beschuldigt voormalige topman en oprichter van het bedrijf Hui Ka Yan van de fraude, die hoofdzakelijk plaatsvond in 2019 en 2020. De CSRC heeft Evergrande een boete van ruim 580 miljoen dollar opgelegd, en Hui Ka Yan 6,5 miljoen dollar boete.

De Chinese autoriteiten richten nu ook hun pijlen op PwC, dat tien jaar lang de boeken controleerde en de fraude over het hoofd zag. Er zou volgens persbureau Reuters momenteel contact zijn tussen de autoriteiten en een aantal PwC-accountants die betrokken waren bij de audit van Evergrande. PwC nam begin 2023 afscheid van Evergrande. Volgens de Financial Times bereiden ook de curatoren van Evergrande een claim voor tegen PwC vanwege nalatigheid bij de controlewerkzaamheden.

Vastgoedcrisis

Begin 2024 viel definitief het doek voor de vastgoedontwikkelaar, dat ten tijde van het faillissement met een schuldenlast kampte van maar liefst 300 miljard dollar. De Chinese vastgoedmarkt verkeert sinds 2021 in een crisis. Verschillende vastgoedbedrijven verkeren in moeilijkheden, waaronder ook Country Garden, een van de grootste vastgoedbedrijven in China. Door de problemen zijn er in het land inmiddels grote hoeveelheden lege of nooit afgemaakte flats.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.