Nieuws

Banken waarschuwen voor blinde vlekken in witwasonderzoek

Criminele geldstromen blijven nog te vaak onopgemerkt, door blinde vlekken in het witwasonderzoek bij banken. Dat stellen de banken zelf. Samen met opsporingsdiensten hielden zij de afgelopen zes maanden hun onderzoeksmethodes tegen het licht.

Dat meldt het FD. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) stelt dat criminele geldstromen nog te vaak onopgemerkt blijven, ondanks witwascontroles van de banken.

Tegenover de krant stelt sectorcoördinator anti-witwassen Helène Erftemeijer van de NVB dat de poortwachtersrol niet alleen bij banken moet liggen. "Banken zien geldstromen, maar niet de goederenstroom. Daar zouden andere poortwachters, bijvoorbeeld accountants, een veel actievere rol in kunnen spelen." 

Er kan nog veel verbeteren in het klantonderzoek, zo is te lezen in het rapport Financial Crime Threat Assessment of The Netherlands. Wat er beter moet, wordt echter zorgvuldig geheim gehouden. De NVB wil, als initiatiefnemer van de dreigingsanalyse, criminelen niet wijzer maken dan ze al zijn, zo schrijft het FD.

Spannend

Volgens de krant zijn er twee versies van het onderzoeksrapport in omloop. De spannendste wordt alleen gedeeld met banken en deelnemers aan de analyse. In deze versie, die door het FD is ingezien, staan "naast alles wat banken wél opvalt, ook scenario's die buiten hun blikveld vallen", aldus de krant. Het gaat daarbij om zaken als crypto en ondergronds bankieren.

Aan het rapport van de NVB werkten vijf banken mee (Rabobank, ING, ABN Amro, de Volksbank en Triodos), evenals de Financial Intelligence Unit (FIU), de FIOD en de politie. 

Bron: FD

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.