Opinie

Heeft de accountantsverklaring waarde op de beurs?

Op de voorpagina van het FD van 17 juli 2008 stond een artikel over de gevolgen van de kredietcrisis, die op dat moment een jaar oud was.

Eén van de hoofdpunten van het artikel betrof het gebrek aan vertrouwen van de financiële markten in de kwartaalcijfers van de banken. In samenhang daarmee werd geconstateerd dat de jaarcijfers over 2007 van de banken ook niet het vertrouwen konden terugbrengen. En dat, terwijl daar "de handtekening van de accountant onder staat".

Dit tussenzinnetje van redacteur Cor de Horde geeft te denken. De impliciete vraag die ik in dit tussenzinnetje opmerk, wil ik laten oplichten: Hoe komt het toch dat de jaarrekeningen, waar de handtekening van de accountant onder staat, niet het vertrouwen terugbrengen bij de financiële markten?

Blijkbaar zijn beleggers er niet volledig van overtuigd dat alle vuile was met betrekking tot afboekingen op kredietportefeuilles buiten hangt. En dat, terwijl juist de accountant en zijn verklaring in dat proces een belangrijke, stabiliserende rol speelt.

Nu hoor ik al gelijk een aantal accountants zeggen: "Ja, maar de waardering van beleggingsproducten is een complex proces dat gepaard gaat met de beoordeling van markttransacties, prijsstellingsmodellen, oordeel van het management en andere factoren. De waardering wordt ook beïnvloed door externe factoren, zoals de onderliggende betalingsachterstanden op hypotheken, de rente, beslissingen van ratingbureaus en waardering van onroerend goed. Daarom is en blijft het voor ons als accountant zoeken naar de juiste tools om de waardering van de financiële instrumenten te toetsen. En dat iedere accountant daar anders mee omgaat, met als gevolg een verschillende taxatie van risico's en daarom een verschillende waardering, is een kwestie van professional judgment."

Ik snap het nu bijna helemaal, maar de opmerking van Cor de Horde waarin de vraag naar de toegevoegde waarde van de accountantsverklaring centraal staat, blijft wel hangen. En ik zou Cor en beleggers niet kunnen uitleggen wat de waarde van de accountantsverklaring op de financiële markten nog is.

Wie wel?

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Albert Fieret is zelfstandig gevestigd accountant in Barneveld onder de naam JonkerFieret adviseurs/accountants.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.