Opinie

Fusie biedt mkb-accountants mogelijkheden: help het beroep vernieuwen

Gisterenmiddag hoorde ik twee sprekers op de Fortis/Full Finance Benchmarkmiddag 'Accountant 3.0'. Het waren Joost Groeneveld en Marco Moling, die hun visie gaven op de fusie NIVRA-NOvAA. Zoals we dat gewend zijn van hen, gaven beide sprekers puntige reacties op het concept-fusievoorstel. De teneur was niet echt positief. De kritiekpunten op het voorstel varieerden nogal:

  • Een duidelijke beschouwing over de noodzaak van de fusie ontbreekt.
  • Het concept-fusievoorstel is wollig, gelardeerd met veel weinigzeggende kreten, die in een reclamefolder niet misstaan.
  • De bestuursamenstelling is niet goed, omdat mkb-accountants niet naar evenredigheid worden vertegenwoordigd.
  • De teruggave van het vermogen aan NOvAA-leden zal in de toekomst worden betaald door hogere contributies.
  • Het voorstel is geschreven in slecht Nederlands.
  • Enz.

De zaal, gevuld met circa negentig procent AA's, was ook grotendeels kritisch over het voorstel. Opmerkingen in de trant van "Het NIVRA moet eerst haar eigen problemen, zoals de financiën en de rol van de accountants in business, oplossen!" kwamen aan de orde. Volgens veel aanwezigen is er ook geen voordeel voor accountants te verwachten bij de fusie. 

Nu voel ik met niet echt geroepen om het NIVRA te verdedigen. Maar bij het horen van zoveel negativiteit, krijg ik toch de neiging om partij te kiezen voor de (financieel) zwakkere partij. Want, ja, ik zie en verwacht wel directe voordelen: 

  • Eén maandblad in plaats van twee.
  • Eén website in plaats van twee.
  • Een hogere servicegraad van de ledenadministratie en de helpdesk.
  • Betere participatie van mkb-accountants binnen de commissies door vacatiegelden.

Ik besef dat het maar heel eenvoudige voordelen zijn, maar ik ga ervan uit dat de fusie voor mij en mijn kantoor wel positieve effecten geeft. 

Maar het mooiste vind ik wel dat er nú de kans bestaat voor heel veel goede mkb-accountants met passie voor het beroep om nú mee te helpen aan de vernieuwing van ons beroep. En deze kans is de volgende: 

Op pagina 20 van het voorstel is beschreven hoe regelgeving tot stand komt. Dit gebeurt door subcommissies die onder het Adviescollege voor Beroepsreglementering vallen. In zo'n subcommissie wordt een impactanalyse op de voorgestelde regelgeving uitgevoerd, met als resultaat een go - no go voor de verdere uitwerking van de voorgestelde regelgeving. 

Het is ongelooflijk zinvol voor mkb-accountants om actief te participeren in deze commissies en hun impactanalyses te beïnvloeden. En aangezien het nieuwe commissies zijn, moet het mogelijk zijn voor mkb-accountants strategische plekken te veroveren. 

Daarom mkb-accountants: grijp uw kans, solliciteer naar een positie in één van deze subcommissies en help mee het beroep te vernieuwen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Albert Fieret is zelfstandig gevestigd accountant in Barneveld onder de naam JonkerFieret adviseurs/accountants.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.