Opinie

'Op deze ruit is geen glasbewassing toegepast!'

Ken je dat gevoel? Je komt na een lange dag hard werken thuis. Het is donker, je opent de deur en op de mat ligt zo'n klein kaartje van de glazenwasser. Twintig euro voor het lappen van de ramen.

In het donker kun je met geen mogelijkheid vast stellen of ze hun werk een beetje fatsoenlijk hebben gedaan. Neemt niet weg dat een halfuur later een breedgeschouderde, betatoeerde heer voor de deur staat die jou twintig euro afhandig komt maken.

En je weet, met glazenwassers ga je niet in discussie. Btw? KvK-nummer? Bedrijfsnaam? Gewoon de glazenwasser. Betalen en niet zeuren!

Als die glazenwasser een accountant was geweest - u snapt het, redelijk hypothetisch - had het plaatje er heel anders uit gezien. Dan was u de volgende dag thuis gekomen en had er linksonder op uw ruit een klein stickertje gezeten: "Op deze ruit is geen glasbewassing toegepast." Want stel je toch eens voor dat hij schuld zou krijgen van die vogelpoep die daar net was achter gelaten.

Nu ben ik de eerste om toe te geven dat de meeste accountants geen glazenwasser zijn. Toch menen wij dat het belangrijk is om op te schrijven wat we (nog) niet gedaan hebben. 'Geen accountantscontrole toegepast' roept natuurlijk direct de vraag op wat je wel gedaan hebt. Zelfs als dat in de vorige paragraaf al beschreven staat.

Het ultieme voorbeeld van ons brevet van onvermogen om helder te communiceren. Zeg maar gerust de bijsluiter bij de bijsluiter. En als de gebruiker de eerste bijsluiter al niet wil lezen (of wil begrijpen) dan gaan dergelijke negatieve formuleringen ons in de strijd om duidelijke communicatie ook echt niet verder helpen.

Niet gehinderd door enig historisch perspectief, stel ik (en vele #tuacc-leden met mij) dan ook voor om dit soort opmerkingen voortaan weg te laten. Mocht dat tot problemen leiden, dan lijkt me een grondige analyse van wat we over onze werkelijke opdracht en bevindingen hebben geschreven eerder op zijn plaats.

Als daar niets op aan te merken valt, rest ons niets anders dan overal met grote letters te verkondingen "Lees voor het gebruik eerst de bijsluiter of raadpleeg uw accountant"!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Joris Joppe is registeraccountant en managing director bij Visionplanner.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.