Opinie

Audit van soft controls (1)

Vorige week nam ik deel aan een VERA-cursus over het auditen van soft controls. In veel opzichten een boeiende ervaring.

Uit de marge van de cursus heb ik geleerd dat kritisch zijn over accountants je wat verdacht maakt, en dat het idee dat je probeert kritisch te zijn vanuit een positieve, waarderende insteek voor sommige mensen niet te bevatten is. 

Ik heb ook geleerd dat niet-accountants die veel met accountants te maken hebben, de complete beroepsgroep als arrogant en defensief kunnen zien, op basis van enkele ervaringen. Zoals de ervaring dat sommige accountants niet zo graag met inhoudelijke argumenten komen als ze zich achter een regeltje kunnen verschuilen. 

Hoewel ik nu toch al een tijdje mijn blogjes schrijf, me positief-kritisch probeer uit te laten, mijn ogen bepaald niet sluit voor hoe de omgeving op het beroep reageert, vond ik het toch wat je noemt 'een jammere ervaring'. Vooral dat verwijt dat accountants arrogant zijn, omdat ze niet willen communiceren, maar zich achter regeltjes en rare kreten (zoals het te verbieden 'verwachtingskloof') verschuilen. 

Ik moet u heel eerlijk bekennen: ik heb er moeite mee te merken dat sommige accountants er kennelijk grote moeite mee hebben dat ik probeer positief-kritisch mijn bijdragen aan dit prachtige beroep te leveren. Dat komt omdat ik in de grond een pleaser ben, en graag aardig gevonden word. 

Mijn fout, moet ik niet over zeuren. Maar u mag er op rekenen dat mijn neiging te zeggen wat ik denk, te vertellen wat ik zie, nog net iets groter is dan mijn behoefte aan aardig gevonden worden. Het scheelt weinig, maar net genoeg. 

Het is dus niet uit aardigheid dat ik zeg: je kan veel over accountants als beroepsgroep zeggen, maar het idee dat accountants van nature arrogant zijn vind ik echt totaal misplaatst. 

Ja, ik weet dat bij een enkeling de onderkaak nu op de grond is gevallen, maar ik meen het serieus. Ik vind arrogantie nu juist een label dat accountants, grosso modo, totaal niet past. Ik ken inmiddels toch best veel accountants, en ik zie het gewoon niet, die vermeende arrogantie. 

Maar het is al een oud verwijt. En vele, vele malen herhaald. Hoe komt dat dan? 

Ik ben wel benieuwd naar uw mening, dus ik nodig u graag uit te reageren. Ziet u ook dat 'de accountant' opvallend vaak als arrogant wordt bestempeld? Denkt u dat dat stempel terecht is, op het niveau van de doorsnee accountant? Of denkt u dat het terecht is op het niveau van de doorsnee beeldbepalende accountant? 

En als u, met mij, denkt dat dat beeld ernstig fout is, dat het de accountant te kort doet, waar denkt u dan dat dat beeld toch vandaan komt? 

Zelf denk ik in de richting van: onzekerheid leidt tot verschuilen achter onbegrijpelijkheden en dat wordt door de omgeving gezien als arrogantie. Omdat de omgeving denkt dat de accountant zijn eigen onbegrijpelijkheden wel begrijpt maar weigert ze duidelijk te verwoorden. 

Ik ben benieuwd naar reacties, maar ik had eigenlijk willen schrijven over de prachtige VERA-cursus, die u echt moet gaan volgen. Daarom over de cursus zelf later meer.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 1 Spelregels debat

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.