NBA

Meer of minder Ruud

Meer of minder Ruud, dat is de vraag. Althans in enkele weblogs die de afgelopen dagen zijn verschenen. Arnout pleit voor méér, Pieter voor minder en Jules wil dat ik vaker reageer. Zoveel mensen, zoveel wensen dus.

Hoewel het ongebruikelijk is om jezelf als onderwerp van je eigen column te maken, wil ik toch ingaan op de vraag 'meer of minder Ruud'. Niet omdat mijn persoon zo belangrijk is, maar omdat de discussie in feite gaat over de wijze waarop de beroepsorganisatie wordt bestuurd en naar buiten treedt.

En laat ik gelijk maar duidelijk zijn: Ruud doet niets alleen. De standpunten die ik communiceer zijn die van het pluriform samengestelde NBA-bestuur waarin alle achterbannen zijn vertegenwoordigd. NOvAA-voorzitter Dirk ten Harmsel en ik fungeren als woordvoerder namens de beroepsorganisatie. Dirk op de mkb-onderwerpen, ik op oob-terrein. Het huidige beleid gaat ervan uit dat de NBA een hoger publiek profiel nastreeft, juist vanwege het maatschappelijk belang van het beroep. Dat betekent meer aanwezig in de pers, en dat wordt dan uiteraard aan Dirk of Ruud gekoppeld  Nu is dat in deze tijd niet eenvoudig, hoge bomen vangen veel wind, en als het stormt in oob-land heeft met name Ruud het extra te verduren. Maar dat  doet niets af aan de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid.

Bij aanvang van NIVRA-voorzitterschap heb ik inderdaad een pleidooi gehouden voor het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid door de sector en daar sta ik nog steeds voor 120 procent achter. En, eerlijk gezegd vind ik dat de NBA daar tegenwoordig best wel veel aan doet. Ik hoef hier niet opnieuw te wijzen op de publieke management letters, het Nyenrode-onderzoek naar de impact van accountantscontrole, de verschillende initiatieven naar aanleiding van het Plan van Aanpak, de alerts die helpen in te spelen op de huidige maatschappelijke trends en aansporen tot meer professionele scepsis etc. Maar vanuit internationaal perspectief, ik mocht op dat punt vorige week enige Europarlementariërs kort toespreken, lopen wij vanuit Nederland echt voorop in het nemen van die verantwoordelijkheid. Nu kun je dat uiteraard afdoen met too little too late en misschien is dat ook wel zo, maar inmiddels heeft de NBA de draai van interne gerichtheid naar op externe output gerichte machine echt wel gemaakt, ook al is Ruud nog lang niet tevreden.

Die maatschappelijke verantwoordelijkheid, en dat schreef ik al in mijn nieuwjaarscolumn van 2011, ligt niet alleen bij de beroepsorganisatie of haar voorzitters. Neen, dat is de verantwoordelijkheid van ons allemaal en dat is een boodschap die wij ons allen ter harte moeten nemen. Dat betekent dat als wij ons beroep als 'mooiste vak' willen neerzetten we niet voortdurend elkaar publiekelijk moeten bekritiseren want dat begrijpt de buitenwereld niet. Uiteraard moet openbare kritiek mogelijk zijn, tegelijkertijd is het in het belang van het beroep dat we met elkaar tot oplossingen komen. Dat betekent meer ruimte voor onderlinge uitwisseling en debat en, dat ben ik met Arnout eens, een meer actieve participatie van de kantoren, iets waar het tot nu toe aan schort. Mijn boodschap is op dat punt voor de kantoren niet nieuw maar het is misschien wel goed om dat hier publiekelijk te herhalen.

Op 3 april 2012 organiseert de NBA een digitaal debat over de toekomstige agenda van het beroep en een concreet programma om daar te komen. Ik ga ervan uit dat u deze kans met beide handen aangrijpt. Tevens spoor ik u aan om mee te discussiëren op Accountant.nl. En kom naar de ledenvergadering op 28 juni 2012. Want het beroep is niet gebaat bij meer Ruud of Dirk, maar vooral meer ú.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Ruud Dekkers is partner bij PricewaterhouseCoopers Accountants NV. Dekkers was van 2010 tot en met 2012 voorzitter van het NIVRA.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.