Opinie

'Finding NEMACC'

Op 14 maart 2012 mocht ik het openingsseminar bijwonen van het kenniscentrum NEMACC in Rotterdam. NEMACC bleek een schitterend initiatief te zijn van de NBA en de Erasmus met een geweldig potentieel voor de mkb-accountant. Mijn verwachtingen waren destijds hoog gespannen. Met € 2,5 miljoen kun je immers heel veel doen!

Rondom NEMACC was het echter al een tijdje stil en ik was na anderhalf jaar erg benieuwd of mijn verwachtingen al overtroffen waren. Gelukkig werd de informatie hierover mij op een presenteerblaadje aangereikt door een bijdrage van Jochem Beekhuizen op Accountant.nl op 4 oktober 2013. In deze blog ging hij in op de prestaties van NEMACC in het afgelopen jaar.

De doelstelling van NEMACC is dat de activiteiten moeten leiden tot nieuwe kennis en inzichten voor mkb-accountants. Ik moet zeggen dat ik tot op heden nog niet bedazzled ben door de output. De publicatie over druk van de regelgeving en de brochure over cloud computing hebben mijn wereld in ieder geval niet weten te veranderen. De geplande onderzoeken over het imago van de mkb-accountant of het nut van een waarnemingsovereenkomst gaan voor mij, verwacht ik, ook het verschil niet maken.

NEMACC wordt gefinancierd uit het surplus-vermogen van de NOvAA. Tijdens het openingsseminar en bij latere discussies op Accountant.nl bleek met name de AA-tak niet onverdeeld enthousiast. Het was toch 'ons' surplus-vermogen dat hiervoor werd gebruikt? Wat gaan ze nu precies voor ‘ons' doen? Sluit dat wel voldoende aan bij 'mijn' praktijk? De openingspresentaties wisten de meeste aanwezigen ook nog niet te overtuigen, wellicht mede vanwege onderwerpen als IFRS en mvo-assurance.

Deze zorgen zijn in mijn optiek nog altijd actueel.

In dit kader is het jammer dat een aantal andere initiatieven die wel het verschil hadden kunnen maken afgelopen jaar, op weinig steun heeft kunnen rekenen. Als voorbeeld kan ik noemen de door Tuacc geïnitieerde actualisatie van Leidraad 12 maar ook de Kennisgroep Continuous Assurance, Data-Analyse en Process Mining. Onderwerpen die volgens mij perfect aansluiten bij actuele uitdagingen in de mkb-praktijk maar waar weinig funding voor beschikbaar bleek te zijn. Een gemiste kans!

Gelukkig hebben we allemaal alle ruimte om mee te denken en invulling te geven aan de verdere besteding van de beschikbare gelden van NEMACC. Onder het motto 'niet zeuren vanaf de zijlijn' alvast twee suggesties van mijn kant:

  • efficiënte implementatie van het thema 'risicogericht samenstellen';
  • (praktische) handreiking over de mogelijkheden en toepassing van data-analyse in de mkb samenstel- en adviespraktijk.

Mijn verwachtingen van NEMACC zijn nog altijd hoog. Ook voor twee miljoen euro kunnen we nog altijd heel veel doen. Ik ben benieuwd naar alle suggesties die bij NEMACC gaan binnenstromen vanuit de praktijk.

Deze bijdrage is ook als column geplaatst in het novembernummer van Accountant.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Gideon Folkers is registeraccountant en werkzaam als IT-engineer bij Refine-IT.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.