Opinie

De X van 2012

Traditiegetrouw de selectie van opmerkelijke zaken uit het voorbije jaar. Met deugdelijke grondslag samengesteld, verstrekt zonder assurance, wel daaraan verwant, maar vanzelfsprekend zonder er rechten aan te mogen ontlenen.

Product van het jaar zijn financiële derivaten. Tot de val van Lehman in 2008 kende niemand ze, daarna deed het begrip meer bellen rinkelen en na Vestia, JP Morgan en andere nieuwsfeiten werd het net zo gangbaar als ‘frikadel'. De inhoud bleef even onbegrepen als die van de snack.

Spookcijfer van het jaar produceerden MKB Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland. De claim ‘Nederland verdient 80 miljard aan EU' was een knap staaltje creatief klutsen met EU, interne markt, euro, bedragen en percentages.

Benoeming van 2012 jaar was die van Jules Muis tot lid van de vijfkoppige board of auditors van het Europese noodfonds ESM. Hij tekende meteen ook voor het afscheid van het jaar, als blogger op Accountant.nl.

Taboedoorbraak 2012 verzorgde NIVRA-voorzitter Ruud Dekkers. Hij wees als eerste bestuurder openlijk op de opvallende discrepantie tussen wat de ‘bazen' van accountantskantoren zeggen uit te dragen en wat velen op de vloer daarvan ervaren.

Reactie van het jaar leverde Albert Fieret. Op de vraag van 'Ron' waarom niemand vroeg wat Ron met een wat cryptische reactie had bedoeld, antwoordde Fieret met termen als 'subjectieve, gelaagd aanwezige betekenisvolle duiding', 'ontologische werkelijkheidsopvatting' en 'wanordelijke materiële samenstellingen'. Bleek afdoende.

Gekkigheidvan 2012 introduceerde het NOS Journaal. De gestage infantilisering van deze rubriek maakt geconcentreerd kijken toch al steeds moeilijker, maar sinds de presentatoren gechoreografeerd moeten rondparaderen, voluit in beeld, is dat echt onmogelijk.

Reclamecampagne van het jaar verzorgden politici, journalisten en bedrijven, met hun unanieme oproep om publieksreacties voortaan via Facebook en Twitter te sturen. Bij deze, mede namens Marc Zuckerberg: Bedankt!

Typisch accountants 2012 is de discussie over 'assurance'. Gewone stervelingen denken daarbij aan verzekeren, accountants aan zekerheid. Althans aan het ontlenen daarvan, niet het verstrekken. Of iets 'verwants', maar niet helemaal. Of toch, maar zonder er iets aan te mogen ontlenen. Of zoiets, maar... Enfin, u als accountant begrijpt dit gelukkig wel.

Opvallendste vertrekker was Ad Scheepbouwer als columnist bij het FD. Als KPN-topman miste hij cruciale ontwikkelingen, maar zijn columns waren vaak raak. Ook de laatste, waarin hij de krant zelf (mild) bekritiseerde. FD weigerde te plaatsen, NRC deed dat wel en Ad hield het voor gezien.

Concert van het jaar gaf James Farm in het Bimhuis in november. Schoonheid, opwinding, gevoel, avontuur en virtuositeit perfect gecombineerd. Betere jazz is momenteel moeilijk te vinden.

Tip van het jaar is voor de Friezen, van mij persoonlijk: Houd bij voldoende ijs de Elfstedentocht totaal onverwacht, na 's nachts eerst de Afsluitdijk en andere toegangswegen te hebben afgesloten. Zonder Randstedelijke carnavalsvierders en overspannen ijsjournalisten wordt het wellicht weer het echte volksfeest dat het ooit was.

Modewoord van het jaar is 'super'. In 2011 was alles helemaal goed, in 2012 super. "Hier is uw wisselgeld." "Super!"

Wel wensen wij u natuurlijk zonder terughoudendheid een super 2013!

Deze bijdrage is ook als column geplaatst in het januari/februarinummer van Accountant.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.