Opinie

Elk accountantskantoor horizontaal toezicht!

Horizontaal toezicht was een tijdje heel hot, maar dat ligt al weer eventjes achter ons. Na het spraakmakende rapport van de Commissie Stevens belandde het in een impasse. De markt wacht nu af met welke reactie op het rapport de Belastingdienst naar buiten komt. De NBA lijkt explicieter bezig met het onderwerp, getuige de recente concept NBA Handreiking 1121.

Uit deze kersverse concepthandreiking (‘Horizontaal Toezichtconvenant voor Accountants optredend als Fiscaal Dienstverlener') spreekt de overtuiging van de NBA dat horizontaal toezicht kan bijdragen aan het verminderen van administratieve lasten. Fiscale geschilpunten met de Belastingdienst kunnen efficiënter worden opgelost, zodat dit geen slepende affaires worden. Onze beroepsorganisatie bespreekt in de handreiking eveneens hoe de openbaar accountant die ook optreedt als fiscaal dienstverlener (is dat niet de meerderheid van de mkb-kantoren?) invulling kan geven aan de bepalingen van een horizontaal toezicht-convenant.

Maar wat moeten we hier nu mee? Is dit niet de overbekende mosterd na de maaltijd?

Moeten we het antwoord van de Belastingdienst lijdzaam afwachten? Ik neig daar persoonlijk niet toe. Er blijkt namelijk veel enthousiasme over horizontaal toezicht te bestaan, zo werd duidelijk tijdens een recente bijeenkomst van horizontaal toezicht-kantoren binnen de koepel van KAN (Kwaliteitscentrum Accountancy Nederland).

De kantoren die veel cliënten verspreid over het land hebben, zijn erg tevreden over de beschikbaarheid van één aanspreekpunt, met een naam én met een gezicht. Dat ervaren zij als prettig en efficiënt.

Draaien we het plaatje om, dan zien we als mooi effect van horizontaal toezicht dat het de Belastingdienst prikkelt tot werken in de actualiteit. Horizontaal toezicht trekt de fiscus uit zijn fiscale comfortzone om de fiscale dienstverlener te informeren.

Maar nu de crux. Elk accountantskantoor heeft cliënten waarvoor horizontaal toezicht bedoeld is. Cliënten die hun accountant niet alleen inschakelen voor verklaringen en adviezen, maar vooral om problemen met de fiscus te voorkomen: 'Vraag maar aan me wat je wil weten, als ik maar geen sores krijg met de Belastingdienst.'

Om misverstanden te voorkomen: ik heb het hier over ondernemers met een eerlijke inborst, die hun fiscale verplichtingen goed en op tijd willen nakomen. Daarbij natuurlijk wel rekening houdend met de fiscaal toelaatbare faciliteiten. Maar u heeft als accountantskantoor wellicht ook ondernemers als klant die de Belastingdienst nog weleens graag te slim af willen zijn of emotioneel aanhikken tegen de gedachte 'vrienden te worden met de Belastingdienst'.

In dat geval kunt u er voor kiezen om deze groep ondernemers gewoon niet onder horizontaal toezicht te brengen. Zo simpel is het.

Er doet echter een broodjeaapverhaal hierover de ronde: 'De Belastingdienst zal deze 'horizontaal toezicht -weigeraars' wel aan een boekenonderzoek gaan onderwerpen!'

Mis! De Belastingdienst blijkt deze logica geheel niet te volgen. De focus van de Belastingdienst ligt veel meer op de accountantskantoren die niet meedoen met horizontaal toezicht of die zelfs überhaupt niet voor horizontaal toezicht in aanmerking komen. Daar ligt voor de fiscus namelijk een veel groter belang.

Kortom, als de NBA tevreden is over het kwaliteitsbeheersingsniveau van uw kantoor, dan is aansluiting bij horizontaal toezicht mijns inziens een logische vervolgstap. De Belastingdienst vindt dit oordeel van de NBA een belangrijke basis om een  horizontaal toezicht-convenant met u te willen sluiten.

Doe uw klanten en uzelf daarom niet tekort, maar gá gewoon voor  horizontaal toezicht!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

John Weerdenburg AA is mede-oprichter van adviesorganisatie Auxilium Adviesgroep BV te Leusden.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.