Opinie

Europese regelgeving belangrijk voor toekomst accountant

Voor het vertrouwen in de accountant is het van belang dat er uniforme regelgeving komt in Europa, vindt VVD-kamerlid Cora van Nieuwenhuizen.

De accountant moet weer te vertrouwen zijn. Dat stelt PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer in een artikel op de site van zijn partij, eerder deze maand. Nijboer is van mening dat in dit kader de onafhankelijkheid beter moet worden verankerd, de focus op kwaliteit onlosmakelijk onderdeel moet uitmaken van de verdienmodellen en er in de accountantsverklaring meer oog moet komen voor de risico's. 

Alleen dan keert volgens hem het vertrouwen in de cijfers van bedrijven en instellingen en de accountancysector terug. 

Nijboer schrijft ook dat "het duidelijk is dat Nederland in actie dient te komen".  Dat hij daarin wel eens gelijk kan hebben blijkt uit de recente berichtgeving in de media. Zo maakte KPMG bekend dat de bestuursvoorzitter van het bedrijf terugtreedt, na een reeks van schandalen. 

Het onkreukbare imago van de accountant staat meteen ter discussie. Laten we het daarom hebben over de terugkeer van het vertrouwen, waar Nijboer voor pleit. 

Voor het vertrouwen in de accountant, zeker in deze internationaliserende samenleving, is het voor de VVD van belang dat er uniforme regelgeving komt in Europa. Europese regelgeving over de rol van de accountant is in de maak en de VVD wil hier zoveel mogelijk bij aansluiten. 

Dat geldt ook voor de discussie rondom de vraag of er een wettelijke verplichting moet komen om meer informatie in de accountantsverklaring op te nemen. De VVD is zeker voorstander van een goede informatievoorziening richting de aandeelhouders en stakeholders. Ook op dat gebied moet Nederland zo veel mogelijk aansluiten bij Europese regelgeving. 

De VVD wil er voor waken dat we doorslaan met regelgeving. Nederland moet niet het braafste jongetje van Europa willen zijn en onze eigen accountants strengere eisen opleggen dan accountants in de ons omringende landen. Dit is buitengewoon slecht voor onze concurrentiepositie. 

Ook moeten we voorkomen dat accountants worden geconfronteerd met een woud aan regelgeving: Nederlandse en Engelse regels, die ook nog eens naast elkaar lopen. Daarom heeft de VVD tegen een voorstel voor (extra) Nederlandse wetgeving gestemd. 

De VVD vindt het in dit licht belangrijk dat de Europese Commissie voortaan meer met verordeningen werkt, dan met richtlijnen. Hiermee kun je voorkomen dat lidstaten bij  het omzetten van de EU-richtlijnen in nationale wetgeving alsnog de kans grijpen extra regels toe te voegen. 

Het lastige in deze kwestie is dat er geen maatregelen bestaan die honderd procent garantie geven. De VVD is daarom voorstander van het toewerken naar een slimmere uitvoering van regels. Die moeten niet vanuit de politieke arena komen, maar vanuit de boezem van de beroepsgroep zelf. Ik zie hier bij uitstek een rol voor de jongere accountants. Accountants van nu zijn immers de cultuurdragers van de toekomst.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Cora van Nieuwenhuizen is Europarlementariƫr voor de VVD.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.