NBA

Onze opdracht

De politiek heeft de bal bij ons gelegd. Het overleg van de vaste kamercommissie Financiën op 14 mei jl. eindigde in een oproep aan het accountantsberoep om uiterlijk in september aanstaande met concrete voorstellen te komen. Voorstellen die gericht zijn op verbetering van kwaliteit en herstel van vertrouwen in ons beroep.

Samen met de komende rapportage van de AFM over de controlekwaliteit bij de big four vormen ze belangrijke bouwstenen voor de politieke evaluatie van de Wta, die ook voor september op de rol staat.

Wie vreesde dat ons debat van 28 mei als mosterd na de maaltijd zou komen, kreeg dus ongelijk. Het debat is relevanter dan ooit. Vanmiddag verzamelen zich veertig betrokken accountants in onze Limpergzaal. We gaan als beroepsgenoten open en eerlijk met elkaar van gedachten wisselen en zullen elkaar recht in de ogen kijken. Om te bevorderen dat ieder zegt wat hij denkt is er geen andere pers dan die van Accountant.nl. Het verslag van de sessie gaat over het spel, niet over de spelers. We hebben een collectief probleem; de kernwaarden van onze professie liggen onder vuur. Als we daar niets aan doen, verliezen we onze 'license to operate', zoals Jeroen Smit het noemde bij DWDD.

De verwachtingen voor het debat zijn hooggespannen. Het mag niet vrijblijvend zijn; vooraf zijn er al concrete aanbevelingen gedaan en wensenlijstjes ingediend. Begrijpelijk. We gaan het debat niet lichtzinnig in. Maar we kunnen in twee uur tijd ook niet alles oplossen. Belangrijk is vooral dat we de problemen helder in kaart brengen. Wat mij betreft liggen die op het terrein van de cultuur, kwaliteitsbeheersing, het besturingsmodel van de kantoren  en de financiële prikkels. Maar mogelijk is er meer mis, heilige huisjes zijn er in ieder geval niet. Vervolgens moeten we ideeën verzamelen die kunnen bijdragen aan concrete, realistische oplossingen.

Hoe hierna verder? De oogst van het debat wordt neergelegd bij een nieuwe werkgroep, samengesteld uit jongere beroepsgenoten afkomstig van oob-vergunninghoudende kantoren. Want daar speelt de problematiek zich vooral af. Deze werkgroep zal de voorstellen voor september moeten gaan formuleren, gebaseerd op een gedegen probleemanalyse. En op input vanuit beroep en samenleving. Daarbij wordt ze begeleid door een stuurgroep, breed samengesteld uit bestuurders van kantoren en beroepsorganisatie.

Haast is geboden, er moet op afzienbare termijn een voorstel liggen.  Een stevig voorstel, dat niet alleen een politiek doekje voor het bloeden moet inhouden, maar dat een reeks maatregelen presenteert die op korte termijn kunnen worden ingevoerd. Concreet, helder, werkbaar en aansluitend bij de verwachtingen van het maatschappelijk verkeer.

Ik hoop voor vandaag op een positief en constructief debat, met wederzijds begrip en respect. Het heeft geen zin de schuld eenzijdig bij bepaalde partijen te leggen. Los van wie er mee in het nieuws komt, de problematiek raakt ons allemaal. Een accountantsberoep dat haar problemen niet kan oplossen door onderlinge verdeeldheid, daar is niemand bij gebaat. En ik hoop dat u gehoor zult geven aan de komende oproep van de werkgroep om input te leveren voor de toekomst van de accountancy.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Huub Wieleman (1955) was van januari 2013 tot juni 2015 voorzitter van de NBA.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.