Opinie

The quantified self: de gezonde auditor

De smartphone brengt diverse mogelijkheden voor de iAuditor, zoals ik eerder al illustreerde.

Ook in het moderne privéleven bewijst de smartphone zijn diensten. En dankzij IFTT kan je alles nog aan elkaar knopen ook.

Een toepassingsgebied dat snel in betekenis aan het winnen is, is 'Quantified Self'. Hierbij worden sensoren ingezet om informatie over jezelf te verzamelen, met als doel vanuit zelfinzicht naar zelfverbetering te komen. Het is een beetje te vergelijken met het denken over neurofeedback dat al zeker sinds de jaren zestig aan betekenis heeft gewonnen, maar waarvoor de praktische toepasbaarheid ontbrak doordat sensoren op draagbare schaal en computercapaciteit ontbraken.

Google werkt inmiddels aan een contactlens die suiker meet, handig voor diabetici. Maar al voor die lens op de markt is, kan je inmiddels vrij eenvoudig jezelf meten. Via sensoren, of via handmatige input. Puur als voorbeeld de apps en instrumenten die ik, als diabeet met overgewicht zelf gebruik:

De GPS van mijn iPhone gebruik ik om in RunKeeper vast te leggen welke routes ik loop. RunKeeper geeft deze gegevens door aan de Health Mate app, waar een groot deel van alle gegevens die ik verzamel samen komen. Een andere belangrijke input voor de Health Mate komt uit de app MyFitnessPal. Hierin registreer je met name wat je eet en drinkt. De app bepaalt je behoefte per dag, en geeft direct aan hoeveel ruimte je nog hebt om te eten, gezien je doelstellingen.

Echt leuk wordt het als je daar nog wat metingen aan toevoegt. Hiervoor zijn extra apparaatjes nodig. Zelf heb ik inmiddels vrij slechte ervaringen met de Jawbone UP, en goede ervaringen met de Pulse. Dit kleine apparaatje draag je dag en nacht bij je. Het registreert stappen, hoogteverschillen die je aflegt, en je slaap. Alle data wordt afgeleverd bij de Health Mate app.

Wil je nog iets meer, dan voeg je ook een weegschaal toe. En als je dan toch bezig bent, meteen maar de Smart Body Analyzer. Het ding weegt je, en probeert vrij accuraat te raden welk gezinslid je bent. Vervolgens meet het je vetpercentage, je hartslag en de luchtkwaliteit. Ook deze gegevens gaan, via internet, naar de Health Mate app. Vervolgens doet het ding nog een weersvoorspelling, een wat bizar nutteloze feature.

Voor wie zelf-meten echt serieus wil nemen, is er dan nog de bloeddrukmeter. Net zo nauwkeurig als de metingen bij de huisarts, alleen zeker zo eenvoudig, en alweer wordt de verzamelde data aan de Health Mate app doorgegeven.

Ter aanvulling zijn er dan nog de multi-purpose apps waarmee je vrijwel alles kan bijhouden dat je maar bij wil houden. Zelf ben ik erg tevreden met de app van Lumen Trails. Te gebruiken voor vrijwel alles. Ik hou er mijn glucose-waarden in bij, en het optreden van typische diabetes-verschijnselen zoals hoofdpijn. Als mijn sportschool geen web-app had om bij te houden wat ik daar doe (Milon Care), zou ik het in de Lumen Trails app kunnen bijhouden. En even eenvoudig hou je bij wat je verder maar bij wil houden.

Werkt dat nu allemaal? Voor mij wel. Het bijhouden van een paar basiswaarden is kinderlijk eenvoudig, en het helpt mij op een relatief simpele manier mijn gezondheid te verbeteren. Maar belangrijke nog vind ik dat het gewoon leuk is om ook op deze manier met data bezig te zijn, gevoel te krijgen of te houden voor wat mogelijk is. En je te realiseren hoe enorm de wereld om ons heen verandert, zonder dat het iemand echt lijkt op te vallen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 1 0 Spelregels debat

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.