NBA

Cultuurmeter

De tijd vliegt! Op 25 september was het precies een jaar geleden dat een groep jonge partners het rapport 'In het publiek belang' mocht aanbieden aan de Tweede Kamer. Een plan dat naar verwachting drie jaar nodig heeft om te realiseren.

Om de voortgang te monitoren hebben we in juni 2015 onze NBA Monitor Publiek Belang gepresenteerd. 1 oktober is een nieuwe peildatum in die monitor. Tijd voor een update. Hoe is de stand bij de kantoren, hoe doen we het als NBA zelf?

Een jaar na de start zijn we qua implementatie precies op een derde van het totale traject. De oob-kantoren liggen op schema met de meeste maatregelen, al zijn er wat zaken die extra aandacht vragen. Het zwaartepunt voor de realisatie van de maatregelen door de NBA ligt veelal wat verder naar achteren in het traject, maar er is veel voorwerk gedaan. En er moet de komende twee jaar nog veel gebeuren.

Cultuur en gedrag vormen de belangrijkste uitgangspunten voor de maatregelen in het plan, maar tegelijk zijn het minder tastbare zaken. Toch willen we ze kunnen ijken. Een van de maatregelen uit het rapport is 1.4: "Oob-kantoren voeren periodiek een meting uit op de mindset en drivers van de partnergroep, andere leidinggevenden en medewerkers."

De NBA biedt daarvoor nu een cultuurmeetinstrument, ontwikkeld in samenwerking met wetenschappers en met input vanuit diverse accountantsorganisaties. De cultuurmeter is opgezet als methode om onbewust gedrag en de bijbehorende cultuur expliciet te maken, om zaken beter in beeld te krijgen. Met als ambitie om binnen accountantsorganisaties een kwaliteitsgerichte cultuur te realiseren. Gericht op het centraal stellen van het publiek belang van een kwalitatief goede controle, boven andere belangen. Dat is ook in lijn met verwachtingen van de AFM.

Voor cultuurverandering is meer nodig dan een crisis, zoals we die in ons beroep hebben ervaren. Voor een echte verandering of verbetering van cultuur is een duidelijke toekomstambitie een voorwaarde. Er is bewustzijn nodig dat het anders kan en beter moet. Dat vraagt soms om pijnlijke interventies en om leiders die initiatief nemen en durven te kiezen voor een aanpak die past bij het kantoor.

Er is niet zoiets als een goede aanpak. Het is maatwerk, waar een kantoor zelf de verantwoordelijkheid in moet nemen. De cultuurmeter is een hulpmiddel om in kaart te brengen hoe medewerkers de cultuur ervaren, om het gesprek hierover aan te gaan en een actieplan te formuleren. Dan begint het echte werk. Laten we dit instrument dus vooral inzetten om vooruit te kijken.

We zijn er nog niet, maar we zijn op de goede weg. Laten we samen de voortgang van ons verbeterplan ter hand blijven nemen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Pieter Jongstra RA was van 22 juni 2015 tot en met 19 juni 2018 voorzitter van de NBA. Jongstra was partner van EY en was van 2009 tot 2013 ceo van EY Nederland. Momenteel is hij commissaris bij APG.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.