NBA

Monitor

De presentatie van de NBA Monitor is een belangrijke stap in de implementatie van ons verbeterplan In het publiek belang. Vanaf nu is voor iedereen - leden, politiek, media en maatschappelijk verkeer - te zien hoe het staat met het realiseren van de 53 maatregelen uit dat rapport. Want maatregelen bedenken is één ding, ze handen en voeten geven een tweede.

Bij de presentatie van het rapport is door alle oob-kantoren volmondig ja gezegd tegen de voorstellen, maar aan het invoeren zitten de nodige haken en ogen. 27 van die 53 maatregelen liggen op het bordje van de kantoren en vaak zijn ze complex en ingrijpend. Een eigen raad van commissarissen instellen vraagt om het opstellen van een profielschets, vaststellen van het mandaat en vervolgens een zoektocht naar passende kandidaten - die ook nog eens geen tegenstrijdige belangen mogen hebben. Dat is zeker bij een accountantsorganisatie met internationale cliënten geen sinecure. En wat te denken van het doorvoeren van cultuurprogramma's, nieuwe belonings- en promotiesystematiek en spelregels voor privé beleggingen? Het zijn trajecten die je niet allemaal overnight kunt realiseren en die meer zijn dan alleen het zetten van vinkjes.

De NBA Monitor maakt de voortgang zichtbaar; per kantoor en op geaggregeerd niveau. Ook de stand van zaken voor de NBA zelf is via de monitor direct zichtbaar. En ook daar zitten maatregelen bij die vragen om een langere adem. De beroepseed lijkt voor sommigen wellicht een hamerstuk, maar is dat zeker niet. Nieuwe voorstellen voor een beoordelingsverklaring bij het jaarverslag, aanpassing van opleidingseisen, de instelling van een onderzoeksinstituut (accountancylab), nieuwe verordeningen en alle andere maatregelen: het levert in de praktijk veel huiswerk op. Dat is niet erg, want werkende weg groeit het bewustzijn dat we dit allemaal doen voor een goed doel: de toekomst van ons beroep. En tussendoor weten we onze relevantie ook weer zichtbaar te maken, zoals recent met de open brief aan de zorgsector.

De NBA Monitor maakt een eerste start met het presenteren van de stand van zaken bij de NBA en de negen oob-accountantsorganisaties. In het najaar volgen de circa vierhonderd niet-oob-vergunninghouders. In de speciale werkgroep voor niet-oob-kantoren wordt nu zorgvuldig gekeken naar de voorbereiding van die tweede fase. Voor sommige partijen is het nog even wennen, dat openbaar presenteren van de geleverde inspanningen rondom de implementatie van het kwaliteitsplan. Maar transparantie past bij een beroepsgroep die opereert in het publiek belang. Verbeter de wereld, begin bij jezelf.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Huub Wieleman (1955) was van januari 2013 tot juni 2015 voorzitter van de NBA.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.