Opinie

Beste Ron,

Je schreef recent, in een reactie bij de eerdere opinie 'Excuustruusfunctie': 'Beste Marianne, Ik lees je reacties. Het onderwerp over quotum heb ik met plezier overgeslagen. Desondanks blijf je in mijn gedachten hangen dat ik je wil vragen hoe jij deze vrouwen zou aanspreken. Jij doet het overduidelijk anders dan Thecla Bodewes. Geen idee wat echt haar boodschap is. En wat geef je de mannen mee of liever gezegd wat kunnen wij van je of vrouwen leren die aan de top willen. Hopende op een goed stuk van je te lezen!'

Dank je voor je interesse in mijn mening, ik ga mijn best doen! Ik stoorde me aan deze opinie, omdat het simpelweg niet zo is dat als je als vrouw over kwaliteiten beschikt, ambitie hebt, goed je best doet en positief blijft, je geheel op eigen kracht op die topfunctie terecht komt. Dat is een simplificering van de werkelijkheid. Je komt daar alleen maar als het je wordt gegund. Dat is afhankelijk van je zelf, maar ook en niet minder belangrijk van diegenen die de beslissing nemen of jij daar wel of niet past. Het gaat dus ook om de organisatie waar je werkt of wilt gaan werken.

Vanuit mijn eigen beleving en ervaring wil ik het volgende meegeven aan vrouwen:

Ken je eigen kwaliteiten, durf die te benoemen en te etaleren.
Met onterechte bescheidenheid kom je niet ver. Ga er niet vanuit dat je cv en je beoordelingsformulieren al genoeg zeggen en je vanzelf boven komt drijven. Dat gaat niet gebeuren. Zorg dat je wordt gezien door je actief op te stellen, initiatieven te nemen en op je strepen te staan. Kortom: kom op voor jezelf en maak kwaliteiten en ambities kenbaar.

Ga alleen werken bij een organisatie die vrouwen daadwerkelijk carrièrekansen biedt.
Kijk naar je huidige werkkring: zijn er vrouwen in topposities, is dat gewoon of zijn dat de uitzonderingen? Is er een actief en gericht beleid om vrouwen carrière te laten maken? Wordt dit beleid actief ondersteund door directie en management? Zie je dat ook terug in arbeidsvoorwaarden e.d?

Hetzelfde geldt als je een baan zoekt. Oriënteer je goed, stel gerichte vragen tijdens het sollicitatiegesprek, zorg dat je een goede indruk krijgt van de organisatie door met verschillende mensen te spreken en bijv. een kijkje te nemen op de werkvloer. De kans dat het je lukt om carrière te maken in een vrouwonvriendelijke omgeving is klein en kost bovenmatig veel inspanning, ik zou daar mijn energie niet in steken.

En aan mannen wil ik meegeven:

Herken de kwaliteiten van vrouwen en schat die op waarde, ook als die kwaliteiten anders zijn dan die van jezelf (en je peers).
Spelen er mogelijk vooroordelen mee in de manier waarop jij of je collega’s naar vrouwen kijken? Krijgen ze daadwerkelijk gelijke kansen? Denk je, misschien onbewust, dat vrouwen minder geschikt zijn voor een topfunctie dan mannen, of een carrière minder belangrijk vinden? Doe wat aan die vooroordelen en voer een actief beleid om vrouwen carrièrekansen te bieden.

Zorg dat vrouwen (en mannen) niet hoeven te kiezen tussen zorg voor kinderen en carrière maken, maar beide kunnen combineren.
"Je kan alleen carrière maken als je enorm lange werkdagen maakt en altijd beschikbaar bent voor de organisatie." Dat is geen wetmatigheid, maar een vooroordeel. Een vooroordeel dat deel uitmaakt van de cultuur van een organisatie en daarmee ook iets wat veranderbaar is. Een bepaalde periode niet of minder uren werken, (tijdelijk) een andere functie vervullen: er zijn allerlei mogelijkheden om carriéretrajecten aan te passen aan de levensfase van medewerkers. Als de bereidheid er maar is.

Ron, in de hoop hiermee aan je verwachtingen te hebben voldaan. En in het vertrouwen dat de wal het schip gaat keren.

Hartelijke groet,
Marianne

In deze serie vertelt Marianne van der Zijde, ex-toezichthouder bij de AFM, hoe zij naar de accountancy kijkt, met als doel te helpen jaarrekeningcontroles leuker en beter te maken.

 

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties Spelregels debat

Marianne van der Zijde adviseert accountantsorganisaties en is voormalig hoofd toezicht kwaliteit accountantscontrole en verslaggeving van de AFM.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.