Opinie

Innovatief versus archaïsch

De laatste week van september was voor mij een drukke week. Ik bezocht een event georganiseerd door een samenwerkingsverband van StartupFest Europe en Amsterdam Capital Week (Angel Island, Capitalfest 2017, Capital tour XXL, Unpack Impact, Venture Vibes). Een week waarin een indrukwekkende hoeveelheid innovatieve bedrijven zich presenteerde aan financiers en de mogelijkheid had om te netwerken.

Veel van deze bedrijven hebben, naast een innovatief karakter, ook een circulaire, sustainable, maatschappelijk verantwoorde, social enterprise, inclusive, people planet profit of fair trade invalshoek. Kort gezegd: ze hebben 'impact'.

Andere wereld

Elk van deze bedrijven wil de wereld verbeteren, mits op een manier die economisch haalbaar is: het businessmodel moet werken. Maar een werkend businessmodel en het feit dat je daadwerkelijk impact hebt, brengt je evengoed in die andere wereld. De wereld van de financiers. Die zijn meestal bijzonder onder de indruk van de innovatie en de impact die de start-up/scale-up heeft, maar laten bijna in dezelfde adem weten dat het nog te vroeg is, dat de technologische risico's niet zijn afgedekt, dat er nog geen omzet is, of dat het team nog niet voltallig is. De bezwaren van de private equity, venture capital en bancaire sector.

De financiers uit subsidieland roepen op hun beurt dat de start-up/scale-up of te ver is, of niet ver genoeg, of dat de subsidie niet genoeg effect heeft, of men wordt verplicht in een bepaalde regio actief te blijven. Kortom: de innovatieve wereld komt de immer archaïsche financieringswereld tegen.

Daarnaast heeft de bestaande orde ook veelal geen behoefte aan een innovatie die al het reeds geïnvesteerde vermogen teniet kan doen en bestaande businessmodellen omver kan werpen. We gaan liever alsmaar door en alsmaar sneller met datgene we al jaren doen.

Soms verschijnt er een persoon in zo'n week die alles weer in perspectief plaatst. Dat was in dit geval Severn Cullis-Suzuki.  Een vrouw die naam heeft gemaakt met haar speech voor de United Nations in 1992 - the girl that silenced the world for five minutes – toen ze twaalf jaar oud was. Ook tijdens Unpack Impact gaf ze wederom een imposante presentatie. Een presentatie waarbij iedereen zich realiseert dat er echt iets moet veranderen.

Archaïsch

Dat er iets moet veranderen gaat evengoed niet altijd op. Op diezelfde dag las ik namelijk in Het Financieele Dagblad dat Twitter overweegt om gebruikers de mogelijkheid te geven een boodschap van 280 tekens in plaats van 140 tekens te plaatsen. Dat kan natuurlijk echt niet.

Gaan we de klassieke ballade a-a-a-a-b-c-c-c-b aanpassen naar a-b-a-b-a-b-a-b-a? Gaat de sonnet overboord? Ligt de dactylische hexameter onder vuur? Krijgt de tweede zin in een Haiku zes lettergrepen in plaat van zeven? Vooruitgang is prima, maar niet dit. Straks krijgen we nog nuances of nog meer ruimte voor spelfouten. Het twitterbericht moet 140 tekens blijven! Dan maar archaïsch.

Ps. Over archaïsch gesproken: ik wacht nog steeds op een met ganzenveer beschreven perkament met lakzegel waarop de door mij afgelegde beroepseed staat. Ik koop zelf de lijst wel.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jeroen Bulk RA is is parttime financieel directeur bij diverse bedrijven in het mkb.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.