Opinie

#Metoo

De affaire-Weinstein blijkt een belangrijke katalysator in de discussie over seksuele intimidatie en seksueel misbruik. Sinds een paar weken lezen we allerhande onthullingen. Zelfs als slechts een deel van de beschuldigingen ten aanzien van Weinstein en anderen waar zou zijn, is sprake van walgelijke gedragingen. Gepleegd vanuit een machtspositie.

Overigens wordt ook beweerd dat er ten onrechte beschuldigingen worden geuit. Als dat juist is, is dat eveneens walgelijk en verwerpelijk. In het FD stellen (vrouwelijke) advocaten bijvoorbeeld dat één op de vijf beschuldigingen in deze vals is.

Passend in de tijdsgeest kunnen we de onthullingen volgen op Twitter, via de hashtag Metoo. De kranten staan er ook vol van. Overigens op het gevaar af dat er verzadiging gaat optreden en het onderwerp niet de aandacht krijgt die het moet hebben.

De onthullingen hebben met seksuele driften, intimidatie en misbruik te maken. Maar ook met machtsmisbruik. Veelal door mannen, maar soms ook door vrouwen (zie - al dan niet waar gebeurd - de film 'Disclosure' met Michael Douglas en Demi Moore).

De onthullingen via #Metoo komen uit alle hoeken. Waar sprake is van macht, ligt het gevaar van machtsmisbruik op de loer. Dus ook in onze sector, binnen de accountancy en de advieswereld. In dat wereldje ken ik diverse mannen 'van niveau' die graag spreken over de 'meisjes' of 'vrouwtjes' op kantoor. Op recepties hoorde ik menigmaal borrelpraat over onderwerpen waarover we op #Metoo en in de pers onthullingen lezen. Bij advocatenkantoren op de Amsterdamse Zuidas nam ik een enkele maal zelf waar waarover de 'Zoza's' een tijdlang publiceerden in het FD. Blogs over de cultuur waarin partners vrouwen niet zelden als 'secundaire arbeidsvoorwaarde' zagen.

Van vrienden werkzaam binnen accountants- en advieskantoren hoor ik af en toe ook verhalen over wangedrag van partners die zich misdragen op kantoor of tijdens en na recepties, menigmaal na overmatig drankgebruik. Verhalen over partners die 'Bokito-gedrag' vertoonden en sommigen die losse handjes hadden. Ook hoorde ik diverse verhalen over zaken die - zelfs nadat ze op bestuursniveau waren neergelegd - in de doofpot zijn gestopt. Soms komen die verhalen naar buiten, zoals enige tijd geleden toen het ging over een ski-uitje met het kantoor.

Behoudens eigen waarnemingen kan ik het waarheidsgehalte van verhalen niet beoordelen. Ik heb er dan ook geen oordeel over zolang ze niet zijn bewezen. Maar het zou me niet verbazen als in onze masculiene omgeving - waarin het voor velen gaat om succes, geld, prestaties, erkenning - ook verhalen naar buiten komen van medewerk(st)er(s) die door #Metoo 'uit de kast komen'. Met verhalen over seksuele driften, intimidatie en misbruik. Verhalen over machtsmisbruik.

Of is deze blog totaal misplaatst en sla ik de plank volledig mis? Ik hoop het...

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.