Opinie

De geitenwollensokken- accountant

Duurzaamheid is allang niet meer stoffig. Groen is hip en terecht. Bedrijven gaan hier massaal in mee en ook in de Vernieuwingsagenda van de NBA is duurzaamheid een belangrijke pijler. Vergis je niet: al trekt het je niet vanuit idealisme, het raakt ook jouw werk. Gaan accountants dan toch de wereld redden?

Duurzaamheid is hip & happening. Groen, energietransitie, bewust en verantwoord zijn buzzwoorden. Vanuit persoonlijke overtuiging wil ik iedereen aanraden om onze impact op het milieu, mens en dier te onderzoeken en daarop te acteren. Maar hier op Accountant.nl nu geen oproep om vegetarisch te eten. En echt, je hoort mij niet zeggen dat je niet meer met het vliegtuig op vakantie mag of dat je geen mooie auto mag rijden. Ik rij tenslotte ook een Suzuki Alto, ik begrijp het. Dat gezegd hebbende zie ik voor accountants als beroepsgroep wel bij uitstek een rol in de duurzaamheid!

De idealist

Het mooist zou het zijn als we proactief aan de slag gaan met duurzaamheid. Ik pleit voor een paradigmawisseling. We moeten de manier waarop we naar bedrijven kijken veranderen. In plaats van organisaties te zien als losstaande elementen die omzetten genereren, kosten realiseren en hierover rapporteren, zijn het onderdelen in een groter geheel. Deze onderdelen hebben een grote impact op mens en milieu, zowel binnen als buiten de organisatieketen. Wie maken de producten en onder welke omstandigheden? Wat is de sociale impact, wat betekent de bedrijfsvoering voor de lokale werkgelegenheid? Wat is de invloed op het milieu? Dit alles komt misschien (nog) niet direct terug in de kostprijzen, maar is minstens zo belangrijk!

Hoe mooi zou het zijn als wij kunnen bijdragen aan de verslaggeving hierover? Proactief, door vast te stellen wat relevante verslaggeving zou kunnen zijn en dit uit te dragen via publieke management letters, zoals Fou-Khan Tsang bij de jongste NBA-ledenvergadering ook voorstelde. De basis van de economie moet het welzijn van de mensheid en de planeet zijn, niet andersom.

De pragmatist

Mocht dit je allemaal niet zo interesseren, of vind je dat je al druk genoeg bent, dan nog zou je vanuit je accountantsberoep bezig moeten met dit soort vraagstukken. De toenemende wet- en regelgeving met betrekking tot het klimaat heeft invloed op je controles of adviezen. Denk hierbij aan de mate waarin wet- en regelgeving wordt nageleefd en (het opstellen van, adviseren over of controleren van) de geïntegreerde rapporten. En vergeet niet de mogelijke invloed op de continuïteit van een organisatie. Van de gevolgen van klimaatverandering en extreem weer op de infrastructuur, tot aan de impact van het klimaatakkoord op de core business van de organisatie. 

Lang verhaal kort: trek die geitenwollensokken maar uit de kast. Ze kunnen weer!

Als toegift deel ik graag nog het volgende uit een onderzoek naar moderne slavernij en de rol van de accountant:

'In fact, the regulatory concern for modern slavery, along with the associated measurement and reporting complexities, has allowed accounting professionals to open their minds to the possibility that accounting has the capacity to affect real change. (…)
 A question for further discussion: To what extent do we need to educate our tertiary level students to be socially responsible accountants and auditors?'

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties Spelregels debat

Wendy Groot RA is manager bij PwC National Office in Amsterdam, bestuurslid van NBA Young Profs en PhD-kandidaat bij de Vrije Universiteit Amsterdam.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.