Opinie

Zoetsappig

De spanningen waren hoog, voorafgaand aan de ledenvergadering van 16 december 2019. Dat het eigenlijk een ontzettend zoetsappige vergadering werd, zagen de meesten van ons niet aankomen.

De afgelopen vergadering hebben we diverse onderwerpen behandeld. Zo kwamen er verordeningen langs en is de nieuwe accountant gekozen. Dat waren echter niet de meest prangende onderwerpen van deze ledenvergadering. Agendapunt 8 was waar het om draaide: de welbekende situatie rondom onze voormalige algemeen directeur. In de pers was al het een en ander gepubliceerd en die pers was ook bij de ALV aanwezig.

Vuurwerk

Voor de vergadering waren de verwachtingen hooggespannen. Ik was, denk ik, op van alles voorbereid, maar het vuurwerk bleef uit. Het was een constructieve bijeenkomst, rustig eigenlijk.

Er werden gerust kritische vragen gesteld, dat is ons accountants toevertrouwd. Het waren, op basis van de naar buiten gekomen onderzoeksbevindingen, naar mijn mening ook terechte vragen: wat gaat de afhandeling kosten, hoe kan iemand worden aangenomen terwijl deze om een side letter vraagt, hadden we dit ook geweten als Marcel Pheijffer niet over de nevenwerkzaamheden van de voormalig algemeen directeur had geschreven? En zo nog meer. Maar naast die kritische vragen waren we vrij mild. De toon was vergevingsgezind en er klonk een grote bereidheid om vooral naar de toekomst te kijken.

Vertrouwen en lerend beroep

En zo hoort het ook toch? We kiezen als leden voor een bestuur, dan verdienen bestuurders ook het vertrouwen om te handelen en om fouten te maken, als die maar worden erkend en er op wordt gereflecteerd. Hoe kunnen we extern het vertrouwen winnen, als we elkaar intern niet vertrouwen? En hoe kunnen we prediken een lerend beroep te zijn, als wij niet de kans krijgen om te leren van onze fouten? Laten we daarin samen het goede voorbeeld geven; als beroepsorganisatie, als beroep, als accountant.
Ik vond de ledenvergadering hoopgevend. Er heerste een gevoel van saamhorigheid: wij zijn het beroep, we gaan dit samen doen, met vertrouwen. Voorbij de muurtjes van groot en klein, tussen beroepsorganisatie en accountantskantoren, jong en oud.

Na drie vragenronden vroeg een beroepsgenoot om vergaderpunt 8 af te sluiten en te kijken naar de toekomst. Deze oproep werd met applaus ontvangen. Zo is het. De algemene ledenvergadering in juni 2020 lijkt mij een uitstekend moment om te bespreken wat er uit de nadere reflectie van het bestuur is gekomen, wat de concrete verbetermaatregelen zijn en of dit voldoende is om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen.

Laten we samen het nieuwe jaar in gaan, 2020 staat voor de deur. Een beter beroep zijn wij zelf. Het kan niet anders dan een mooi jaar worden, toch? Ach, wat een heerlijk zoetsappig einde.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties Spelregels debat

Wendy Groot RA is manager bij PwC National Office in Amsterdam, bestuurslid van NBA Young Profs en PhD-kandidaat bij de Vrije Universiteit Amsterdam.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.