Opinie

Food for thought

Mijn vakantie zit erop. Drie weken in Slovenië en Kroatië met nog een vleugje Italië erbij. Prachtige natuur, vriendelijke mensen, mooi weer, leuke activiteiten (parapenten, mountainbiken, zeilen, canyoning, grotbezoek, wandeltochten en speedboot) en goed van eten en drinken. Ik hoop dat het de lezers die al op vakantie zijn geweest ook goed is vergaan en dat zij die nog mogen er ook van zullen genieten.

En dan nu weer aan de slag. Het afgelopen weekend heb ik mij door een stapel leeswerk geworsteld. Van komkommernieuws tot vakliteratuur. De post en enkele oude kranten. Vervolgens een rondje langs enkele favoriete websites. Tot slot wat Googlen op trefwoorden, mede de accountancy betreffende.

Zo kwam ik op een lezenswaardige productie van PwC in het Verenigd Koninkrijk: 'The Future of Audit. Perspectives on how the audit could evolve' (juli 2019). Met name het onderdeel waarin beelden van belanghebbenden bij controlewerkzaamheden van accountants aan het woord kwamen trof mij. Sommige statements waren prikkelend. Food for thought, niet alleen voor ondergetekende. Daarom enkele voorbeelden ter illustratie. Wellicht nodigen deze uit tot lezing van de PwC-productie, of tot enige discussie op deze site.

 1. 'The more we expand the audit, the less likely it is that one size fits all’ (Audit committee chair).
 2. 'The main problem is not the audit but the length and complexity of financial statements, which provide irrelevant and unintelligible details that obscure the underlying picture meant to be presented by the financial statements' (Audit committee member).
 3. 'You need to automate the hell out of the 'ticking and bashing' parts of the audit, and instead have people doing audits who can really understand the business' (cfo).
 4. 'Technology clearly has a role to play - but you can’t replace the human being walking around the finance department and standing tall with the cfo' (cfo).
 5. 'In light of some of the recent scandals ... auditors do need to be a little more like bloodhounds in uncovering serious director-led fraud, recognizing that may mean both upskilling, allowing more time for audits and higher audit fees' (cfo).

Voorts bevat de PwC-bijdrage de uitkomsten van enkele enquêtevragen. Bijvoorbeeld in welke mate de controle van de jaarrekening nog voldoet aan de wensen van de gecontroleerde ondernemingen, investeerders en andere belanghebbenden. Waar de gecontroleerde ondernemingen nog redelijk tevreden zijn (68 procent ziet de controle als effectief), zijn investeerders (41 procent effectief) en andere belanghebbenden (32 procent effectief) veel minder positief.

De (on)tevredenheid van investeerders is vermoedelijk tevens een verklaring waarom deze groep de volgende delen van het audit report slechts in beperkte mate in detail leest, namelijk:

 • Any qualifications, exceptions or emphases noted by the auditor (78 procent van de investeerders leest dit deel in detail);
 • Key audit matters (62 procent);
 • Conclusions relating to going concern (59 procent);
 • Audit opinion (46 procent);
 • Materiality (42 procent);
 • Scope (28 procent).

Deze cijfers geven - net als de quotes - food for thought. Voor nu. Of tijdens een contemplatief moment gedurende een volgende vakantie.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

  Aanmelden nieuwsbrief

  Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

  Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.