Tuchtrecht

Stukken wanbetaler achterhouden mag

Stukken van een wanbetaler achterhouden is in beginsel toelaatbaar voor zover het gaat om stukken die de accountant zelf heeft vervaardigd of bewerkt.

Accountantskamer

Zaaknummers:
11/1594 Wtra AK
Datum uitspraak:
23 maart 2012
Oordeel:
ongegrond
Maatregel:
geen
Status:
definitief
Vindplaats:
ECLI:NL:TACAKN:2012:YH0253

Lex van Almelo

Belangrijkste feiten

Een makelaar en zijn accountant-administratieconsulent liggen in de clinch over de hoogte van de declaraties. De makelaar schort zijn betalingen op en gaat uiteindelijk naar een ander kantoor. Hij vraagt de accountant om zijn dossier op een nette manier over te dragen aan zijn nieuwe fiscalist. Daarbij merkt de makelaar op dat hij een begrotingsprocedure zal beginnen bij de tuchtcommissie van de NOvAA, omdat de declaraties niet stroken met de urenspecificaties die hij in tweede instantie heeft ontvangen. Verder schrijft de makelaar dat de aanmaningen te hoog zijn. Hij stelt de accountant aansprakelijk voor de schade die voortkomt uit diens houding.

De accountant wil wel meewerken aan de overdracht van het dossier als de makelaar betaalt. Bij veel nota's heeft de makelaar de betalingstermijn verre overschreden. In de afgelopen drie jaar betaalde hij gemiddeld na 158 dagen.

Medio 2011 vraagt de nieuwe fiscalist van de makelaar de accountant om opheldering over een aantal negatieve actiefposten op de balans van de jaarrekening 2009. De accountant stuurt kort daarop de definitieve jaarrekening 2009 met de mededeling dat de cijfers uit het fiscaalrapport IB 2009 op de jaarrekening zijn gebaseerd. "Om de welbekende redenen is dit rapport achtergehouden."

De makelaar dient een klacht in tegen de accountant.

Klacht

De accountant heeft:

  • onduidelijk gedeclareerd zonder bijbehorende urenspecificaties, terwijl de achteraf geproduceerde urenstaten zijn geconstrueerd 'pour besoin de la cause';
  • financiële stukken achtergehouden die de makelaar nodig heeft voor het opmaken van zijn aangifte en balans.

Oordeel

De klacht is ongegrond.

De Accountantskamer merkt om te beginnen op dat zij in beginsel niet oordeelt over declaratiegeschillen, tenzij de declaraties zo buitensporig zijn dat de accountant daarmee het accountantsberoep in diskrediet brengt. Daar is in dit geval geen sprake van.

Het achterhouden van stukken is in beginsel toelaatbaar als de cliënt een aantal declaraties niet betaald heeft en het gaat om stukken die de accountant zelf heeft vervaardigd of bewerkt. De accountant moet daarbij wel zorgvuldig het belang dat hij heeft bij het achterhouden van de stukken afwegen tegen het (voor hem kenbare) belang van de cliënt bij afgifte van die stukken. De stukken van de makelaar zelf zijn geretourneerd.

Over het uitblijven van de definitieve jaarrekening 2009 zegt de Accountantskamer dat de accountant die naar de fiscalist van de makelaar heeft gestuurd "binnen een - naar het oordeel van de Accountantskamer - aanvaardbare termijn nadat hem het belang van klager daarbij kenbaar was geworden". Dat de eerdere versie van de jaarrekening onjuiste getallen bevatte, was de makelaar bekend.

Maatregel

Geen.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.