Tuchtrecht

Waarschuwen voor boeterente hoefde niet

Als bij het samenstellen van een jaarrekening duidelijk wordt dat een financieel probleem gaat ontstaan, kán de accountant de zorgplicht hebben om de cliënt daarop te wijzen. In dit geval had hij die plicht niet.

Accountantskamer

Zaaknummers:
15/728 Wtra AK
Datum uitspraak:
18 september 2015
Oordeel:
ongegrond
Maatregel:
geen
Status:
bevestigd, CBb 2 februari 2017, AWB 15/833
Vindplaats:
ECLI:NL:TACAKN:2015:107, Samenvatting CBb-uitspraak

Lex van Almelo

Belangrijkste feiten

Een ondernemer heeft een bedrijfspand waarop een hypotheek rust van 5,5 ton. De rente staat voor tien jaar vast en bij vervroegde aflossing moet de onderneming een vergoeding betalen. De accountant-administratieconsulent, die de jaarrekening 2008 samenstelt, verwerkt daarin de leningen met deze hypotheek.

In september 2013 bespreekt de accountant de liquiditeitsproblemen met de onderneming. Aan de hand van de jaarstukken 2012 kijkt hij met de onderneming onder meer wat het zou schelen aan rente en aflossing als het bedrijfspand zou worden verkocht. Hij adviseert de ondernemer hierover contact op te nemen met de bank.

In oktober 2013 kijkt de accountant op verzoek van de onderneming wat de financiële gevolgen van de verkoop van het bedrijfspand zullen zijn voor de werkmaatschappij.

De holding ontvangt van de Rabobank een eindafrekening voor de aflossing van de verstrekte geldleningen en de doorhaling van het hypotheekrecht op het verkochte bedrijfspand. De onderneming moet in totaal 73.993,60 euro afrekenen aan rentevergoedingen. Nadat de onderneming hiertegen bezwaar heeft gemaakt, verlaagt de bank de vergoeding tot 50.263,59 euro. De verkoop wordt afgerond.

De onderneming beëindigt de relatie met het accountantskantoor en dient een klacht tegen de accountant in bij de Accountantskamer.

Klacht

De accountant heeft de onderneming tijdens de onderhandelingen over de verkoop van het bedrijfspand niet geïnformeerd over de financiële gevolgen van vervroegd aflossen van de geldleningen.

Oordeel

De klacht is ongegrond.

Als bij het samenstellen van de jaarcijfers duidelijk wordt dat er een (financieel) probleem gaat ontstaan, kan de accountant onder bepaalde omstandigheden de zorgplicht hebben om zijn cliënt daarop te attenderen. In deze zaak doen zulke omstandigheden zich niet voor, want de accountant:

  • was niet betrokken bij de verkoop van het bedrijfspand;
  • heeft alleen in het algemeen met de onderneming gesproken over een mogelijke verkoop van het pand;
  • heeft de ondernemer geadviseerd contact op te nemen met de bank.

De accountant hoefde onder deze omstandigheden niet meer te doen dan hij heeft gedaan in de bespreking van september 2013.

Maatregel

Geen.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.