Tuchtrecht

Accountant in business niet betrokken bij ruziedossier

Een registeraccountant had geen persoonlijke betrokkenheid bij de jaarrekening van een frisdranken-Inc. en is dus niet verantwoordelijk voor eventuele fouten.

Accountantskamer

Zaaknummers:
19/2028 Wtra AK
Datum uitspraak:
04 mei 2020
Oordeel:
ongegrond
Maatregel:
geen
Status:
beroep aangetekend
Vindplaats:
ECLI:NL:TACAKN:2020:40

Lex van Almelo

Belangrijkste feiten

Een registeraccountant werkt als accountant in business voor een holding met drie werkmaatschappijen, die diensten verlenen aan alternatieve investeringsfondsen, zoals administratieve dienstverlening en het opstellen van rapportages en jaarrekeningen. De werkmaatschappijen treden ook op als bewaarder in de zin van de Alternative Investment Fund Managers Directive of als bestuurder van entiteiten die het juridisch eigendom beheren van fondsactiva.

De accountant, die controller was van de groep, werkte tot 2014 voor een groot aantal cliëntvennootschappen van de groep en controleerde (intern) de juistheid en de volledigheid van de opgestelde jaarrekeningen. Vanaf 2014 gaat de accountant voor twee derde van haar dienstverband werken voor een werkmaatschappij die dan net is opgericht. Vanaf 1 januari 2018 is zij lid van het managementteam van een andere werkmaatschappij.

Een Inc. wil in de Verenigde Staten van Amerika suikervrije frisdranken op de markt brengen. Een dga bezit 60 procent van de aandelen in de bv die eigenaar is van de Inc. Een andere dga is indirect bestuurder/aandeelhouder. De directeur van de vennootschap maakt de jaarrekening 2016 op van de eigenaar van de frisdrank-Inc. De jaarrekening is in november 2017 vastgesteld en bij de KvK gedeponeerd. De eigenaar wordt in juni 2019 geliquideerd, nadat de aandeelhouders hebben besloten de bv te ontbinden. De 60 procents-dga zegt dat hij hierdoor schade heeft geleden. Hij dient een klacht in tegen de accountant in business.

Klacht

De accountant heeft:

 • nagelaten eenvoudige controlewerkzaamheden uit te voeren met betrekking tot de deelneming die wordt vermeld in de jaarrekening 2016 van de Inc.-eigenaar;
 • twee foute vermeldingen over het hoofd gezien;
 • geen navraag gedaan naar de juridische strijd, die in de jaarrekening werd gepresenteerd, maar er volgens de klager helemaal niet was;
 • geen navraag gedaan naar de facturen ad 35.093 dollar die samenhingen met dat juridisch conflict;
 • bij het samenstellen van de jaarrekening 2016 geen onderzoek gedaan naar het vermeende faillissement van de deelneming.

Oordeel

De klacht is ongegrond.

De accountant heeft nooit werkzaamheden uitgevoerd voor de eigenaar van de Inc. en is op geen enkele wijze betrokken geweest bij de samenstellingswerkzaamheden voor de jaarrekening 2016 hiervan. Zij heeft persoonlijk niet verwijtbaar gehandeld en kan niet direct verantwoordelijk worden gehouden voor het optreden van functionarissen die zijn betrokken bij het dossier van de Inc.-eigenaar.

Dat de accountant controller was voor de groep wil niet zeggen dat zij op de een of andere manier verantwoordelijk was voor de samenstellingswerkzaamheden die binnen de groep werden uitgevoerd voor de Inc.-eigenaar en zij is pas in januari 2018 lid geworden van het managementteam. Dat zij binnen de groep de enige accountant was en daarom verantwoordelijk zou zijn voor de jaarrekening 2016 is op basis van vaste tuchtrechtspraak niet juist. Dat zij moet voldoen aan de kwaliteitseisen uit de beroepsregelgeving voor accountants betekent evenmin dat zij verantwoordelijk was voor tekortkomingen in dossiers op opdrachtniveau en dus het Inc.-dossier.

Maatregel

Geen.

Annotatie Lex van Almelo

In de nasleep van het faillissement van organische-frisdrankproducent Veri Soda probeert één van de ruziënde partijen de Roet Piet toe te spelen aan een accountant in business. Deze accountant was in dienst bij een dienstverlener die onder meer de jaarrekeningen samenstelde van een frisdrank-Inc. De frisdrinc had het helemaal moeten gaan maken in de Verenigde Staten, maar ging aan de ruzie van de dga’s ten onder. De Accountantskamer maakt duidelijk dat ook voor een accountant in business geldt dat zij/hij persoonlijk betrokken moet zijn bij de verweten gedragingen.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

  Aanmelden nieuwsbrief

  Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

  Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.