Statistical auditing (40)

Hoe vind je een fraude van 186.000 euro: steekproeven of data-analyse?

Elke keer als ik in een column iets over steekproeven wil uitleggen, niet te moeilijk maar ook niet te gemakkelijk, iets handigs, zoals waarom uitbreiden na het vinden van fouten nadelen heeft, krijg ik reacties die helemaal niet over steekproeven gaan.

Paul van Batenburg

Hele colleges controleleer krijg ik aangeboden, allerlei prachtige constructies met verschillende methoden voor verschillende deelmassa's, waarbij zwaar wordt gesteund op de vermoedelijke kwaliteit en de verschillen daar in. Zonder aan te geven of en hoe je die vermoedens achteraf kunt valideren en wat je doet als die validatie niet lukt. Ik krijg dan de indruk van die reacties dat men vindt dat professional judgement en slimme software veel efficiënter zijn dan steekproeven.

Maar daar gaat mijn column niet over: ik wil wat vertellen over steekproeven, want daar heb ik verstand van, en professional judgment heb ik niet.

Natuurlijk moet je bij het controleren nadenken (voordat je een steekproef trekt). Natuurlijk moet je zaken die je integraal kunt checken, ook integraal doen. Ik ben nog steeds verbaasd over die collega die dankzij een data-analysetool niet meer met een steekproef hoefde te controleren of prijs maal hoeveelheid in de voorraadlijst wel gelijk was aan waarde. Pas op het moment dat de soll-positie van een bestand niet onafhankelijk en bewezen correct elektronisch beschikbaar is komen steekproeven aan de orde.

Daarom maar eens een casus: de gemeente Amsterdam die door factuurfraude achteraf onterecht 186.000 naar een Brabantse man overmaakte en nu probeert dat geld via de rechter terug te vorderen.

Hoe vind je een fraude van 186.000?

Een systematische steekproef met een interval van € 186.000 zal met 100 procent kans alle posten van € 186.000 of groter bevatten. Zo'n steekproef hoort bij een toegelaten afwijking van € 558.000, dus bij een uitvoeringsmaterialiteit van - pak 'm beet - € 750.000.

Bij deze de uitdaging voor de data-analyseadepten: zijn er, behalve een query op Brabanders, of een query op alle posten van € 186.000, efficiëntere manieren om met data-analyse deze fraude te ontdekken?

Stuurgroep Statistical Auditing

De Stuurgroep Statistical Auditing is verbonden met het Limperg Instituut en heeft als doel 'het bevorderen van het correcte (effectief en efficiënt) gebruik van statistische methoden en technieken bij accountantscontroles en daarmee verwante controles op financiële verantwoordingen en overzichten'.

Drs. Paul van Batenburg is zelfstandig adviseur die als statisticus met verstand van controleren de eenmanszaak en website steekproeven.eu voert.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.