Van de helpdesk

SBR

SBR, oftewel, Standard Business Reporting: vanaf het boekjaar 2016 moeten ook de jaarrekeningen van micro- of kleine organisatie digitaal worden gedeponeerd volgens deze standaard. Niet alle bedrijven werken echter met een standaard boekjaar. De vraag is hoe moet worden omgegaan met afwijkende boekjaren, en of de digitale deponering op basis van SBR wel in alle gevallen verplicht is.

Categorie: SBR
Onderwerp: deponeren
Regelgeving: Handelsregisterwet 2007

Vraag...

Hoe moet worden omgegaan met gebroken, verlengde en verkorte boekjaren bij het digitaal deponeren op basis van SBR en is de SBR verplichtstelling van toepassing op alle micro- en kleine ondernemingen volgens BW2?

Antwoord...

Indien jaarrekeningen worden opgesteld met afwijkende boekjaren, dan geldt een aantal speciale regels. Dit is het beste uit te leggen met de volgende voorbeelden:

  • Een jaarrekening met een verlengd boekjaar dat bijvoorbeeld start op 1 juni 2015 en eindigt op 31 december 2016 valt buiten de SBR-verplichtstelling en mag dus nog op papier worden gedeponeerd. De reden hiervoor is dat de startdatum van het boekjaar in 2015 ligt, terwijl de SBR verplichtstelling geldt voor boekjaren startend in 2016.
  • Een jaarrekening met een verkort boekjaar dat bijvoorbeeld start op 1 februari 2017 en eindigt op 30 september 2017 valt binnen de SBR-verplichtstelling. Als moet worden gedeponeerd voordat de taxonomie voor boekjaar 2017 beschikbaar is, dan moet gebruik worden gemaakt van de actuele taxonomie. In dit geval is dat de taxonomie voor boekjaar 2016.
  • Een jaarrekening met een gebroken boekjaar dat start in 2015 hoeft eveneens niet op basis van SBR te worden gedeponeerd. De SBR-verplichting geldt alleen voor gebroken boekjaren als deze in 2016 starten. Indien besloten wordt om tot digitale deponering over te gaan, dan mag hiervoor de actuele (boekjaar 2016) of de voorgaande taxonomie (boekjaar 2015) worden gebruikt.

Er is overigens geen sprake van een volledige SBR-verplichting voor alle micro- en kleine bedrijven. Ontheffing bestaat er op dit moment bijvoorbeeld voor kleine organisaties van openbaar belang, groepsmaatschappijen van organisaties van openbaar belang, pensioenfondsen, instellingen waarop de Regeling verslaggeving WTZi van toepassing is en indien een jaarrekening wordt opgesteld op basis van IFRS. De verwachting is overigens wel dat vanaf boekjaar 2019 ook deze organisaties op basis van SBR moeten deponeren.

De complete lijst van uitzonderingen op de SBR-verplichtstelling en een aantal andere praktische zaken worden besproken in het document 'Vragen en antwoorden over verplichting van elektronisch deponeren van jaarstukken in het handelsregister bij de Kamer van Koophandel'.

Van de Helpdesk

Accountant.nl behandelt in de rubriek Van de Helpdesk vaktechnische vragen. Een deel van de vragen kwam binnen bij de digitale helpdesk van de NBA en is beantwoord door de NBA Helpdesk zelf. Andere vragen zijn aangeleverd en beantwoord door Auxilium, in samenspraak met de NBA Helpdesk.

 

Heeft u een vraag op vaktechnisch gebied? Meld deze bij de Helpdesk.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.