Verslaggeving

De mythes van de SBR Jaarrekening

Financiële gegevens van ondernemers en bedrijven kunnen door de SBR Jaarrekening gestandaardiseerd én in dezelfde vorm en taal met banken worden gedeeld. Hoewel veel ondernemers en accountants al gebruikmaken van de SBR Jaarrekening, is er toch sprake van een aantal misvattingen rondom het gebruik. Vijf mythes ontkracht.

Annemarie van der Pol

1. Ik kan niet altijd een SBR Jaarrekening aanleveren 

Aanleveren kan altijd, of dit nou via een softwarepakket is of via Mijn Data, Mijn Business, opties genoeg. Meestal beschikken accountants over een softwarepakket met een SBR-module. Wanneer accountants hier niet over beschikken kunnen zij gebruikmaken van de PDF Conversie Service op het platform Mijn Data, Mijn Business. Daarmee kan een pdf-jaarrekening tegen vergoeding worden omgezet in een SBR Jaarrekening.

2.  Het kost veel tijd om een SBR Jaarrekening op te stellen 

Het is logisch dat verandering in eerste instantie meer tijd kost. Genoeg beren op de weg, maar dat is geen reden om innovatie geen kans te geven. Sterker nog, het kan accountants tijd besparen en digitalisering is de toekomst. Uit eigen onderzoek is gebleken dat na het opstellen van een inrichtingsjaarrekening en deponering bij de Kamer van Koophandel, ongeveer vijftien tot dertig minuten nodig is om een SBR Jaarrekening op te stellen. 

Wie gewend is om zijn jaarrekening in pdf aan te leveren, mist de kans om met de jaarrekening voor KvK (verplicht in SBR) ook voor de bank aan de slag te gaan. De SBR Jaarrekening is gebaseerd op de datavelden van de KvK. Dus als je start met de jaarrekening, zorg dan dat je bij het aanleveren van je SBR-jaarcijfers voor de KvK ook direct voor de bank aan de slag gaat.

3.  Een SBR Jaarrekening bevat onvoldoende informatie voor de bank

De SBR Jaarrekening is samengesteld in overleg met banken, accountants en softwareleveranciers. In de meeste gevallen volstaat de SBR Jaarrekening dus voor de bank. Soms kan het voorkomen dat de bank aanvullende informatie nodig heeft, bijvoorbeeld om de waarde van verpanding goed vast te kunnen stellen. Deze extra informatie wordt dan door de bank opgevraagd. Wordt er toch om een jaarrekening in pdf gevraagd, laat het dan weten via dit formulier. Daarnaast wordt doorlopend bij alle drie de partijen feedback opgevraagd om verbeteringen aan te brengen. Deze terugkoppeling wordt uitvoerig onderzocht en waar mogelijk worden aanpassingen doorgevoerd in de volgende taxonomie.

4.  Met mijn softwarepakket kan ik geen SBR Jaarrekening opstellen 

De meeste softwarepakketten beschikken inmiddels over een SBR-module. Checken of het gebruikte softwarepakket ook aangesloten is, kan via het overzicht op de SBR Nexus-website of via de softwareleverancier. Als het softwarepakket hierover nog niet beschikt, kunnen ondernemers en accountants gebruikmaken van de genoemde PDF Conversie Service en vervolgens de SBR Jaarrekening aanleveren bij de bank via Mijn Data, Mijn Business.

Houd er rekening mee dat in de toekomst dataverzending met gebruik van SBR tot de standaard gaat behoren; goed om hierop voorbereid te zijn.

5.  De bank kan een SBR Jaarrekening niet lezen, waardoor ik het liever in pdf  verstuur

De SBR Jaarrekening is opgebouwd in een XBRL-format en inderdaad niet voor jezelf leesbaar, maar voor de banken wel. Het XBRL-format kan in de systemen van de bank als pdf worden gegenereerd, waardoor het voor bankmedewerkers wel leesbaar is. 

 De accountant heeft een belangrijke rol in de transitie naar SBR Jaarrekeningen. Het zou zonde zijn als mythes dit proces vertragen. 

Annemarie van der Pol is Lead Business & Real Estate Data bij SBR Nexus.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.