Serie

Pieter op zoek naar vernieuwing (6): Virtual reality & serious games

Pieter de Kok gaat voor Accountant.nl op zoek naar vernieuwing in en rond het accountantsberoep. Aflevering 6: Virtual reality & serious games.

Pieter de Kok

Een geheel nieuwe theoretische accountancyopleiding op basis van honderd procent virtual reality & serious gaming duurt twee jaar. Hierna nog twee jaar praktijkervaring in combinatie met één dag in de week advanced serious gaming en de nieuwe robuuste 4.0 accountant is klaar voor zijn beroepseed.

Foto Pieter de Kok

Zo, dat is mijn insteek vanmiddag. Om exact 12:15 schuift Agali Mert aan voor lunch in mijn favoriete lunchstek ‘t Gemaal in Halfweg. Geen minuut eerder, geen minuut later. Precies wat je van een kolonel uit het leger mag verwachten.

Agali werkt als revalidatiearts en vliegerarts bij het Militair Revalidatiecentrum in Doorn. Het gesprek gaat over de ontwikkeling van virtual reality en serious gaming. Het gesprek gaat ook over Het Spel. Het Spel van het Leven waarvan wij allemaal de spelers zijn.

Ik laat mij tijdens het gesprek snel overtuigen dat al ons handelen de principes van Het Spel volgen. Ik voel mij immers al een tijd lang onderdeel van een fascinerend schouwspel, waarin vernieuwing, verbetering en innovatie in het accountantsberoep de belangrijkste sleutelwoorden zijn.

'Ik voel mij al een tijd lang onderdeel van een fascinerend schouwspel, waarin vernieuwing, verbetering en innovatie in het accountantsberoep de belangrijkste sleutelwoorden zijn.'

Agali praat met passie over de vier bouwstenen van interactie van elk spel. Ik herken deze vier bouwstenen direct als een stevig fundament onder een geheel nieuwe accountancyopleiding en dito permanent educatieprogramma.

Ontdekken, samenwerken, competitie en zelfexpressie. Dit zijn de vier bouwstenen van interactie onder bijvoorbeeld ook het project A Hole In The Wall in India met fascinerende uitkomsten. Kinderen uit een afgelegen dorp ontfermden zich over computers, waarbij ze niet wisten wat computers waren maar feilloos ontdekten wat de mogelijkheden waren en ze en passant ook Engels leerden. De belangrijkste observatie was echter het feit dat de dorpskinderen zelf bepaalden wat ze gingen leren en uitzochten hoe ze hun eigen leren konden organiseren.

Ontdekken, samenwerken, competitie en zelfexpressie zijn ook de bouwstenen onder virtual games Reloop en 3MDR, innovatieawards winnende games rondom revalidatie en de behandeling van het posttraumatische stress stoornis.

Hoe meer ik luister naar Agali, hoe meer ik overtuigd raak dat de vier bouwstenen in combinatie met de technieken van virtual reality en serious gaming een succesvolle cocktail voor vernieuwing vormen.

'Hoe meer ik luister, hoe meer ik overtuigd raak dat de vier bouwstenen in combinatie met de technieken van virtual reality en serious gaming een succesvolle cocktail voor vernieuwing vormen.'

Studenten bewegen zich straks in een virtuele wereld van ondernemingen. In deze virtuele wereld worden studenten continue geconfronteerd en uitgedaagd met real life casuïstiek.

Deze casuïstiek bestaat bijvoorbeeld uit het houden van teamplanning events, het voeren van moeizame gesprekken over complexe vraagstukken met cfo's, gevolgd door kritische virtuele discussies met bijvoorbeeld hoofden Verkoop.

Studenten ervaren straks de kracht van informele cultuur binnen organisaties door hard in valkuilen van 't Spel te vallen. List en bedrog, verborgen agenda's, tegenwerkingen. Prachtig nagebootst in een virtuele omgeving.

Complexere audit-, interne beheersing- en verslaggevingsvraagstukken kunnen worden getraind op basis van serious gaming. Tegelijkertijd kunnen studenten zich trainen in toepassen van data-analyse en process mining technieken op basis van real-time veranderende datasets.

Collega accountants die in het mkb aan de slag willen, doorlopen extra gaming-modules 'coaching en ondernemerschap'.

Tijdens het spel kiezen studenten eigen oplossingsrichtingen, maken eigen keuzes in hoe ze controleren of adviseren en hoe ze hierover communiceren. Ze leren samenwerken en onze natuurlijke competitiedrang zorgt voor maximale inspanning.

Parallel wordt een meer 'advanced' virtuele omgeving ingericht om de 'twee jaar praktijkervaring' verder te ondersteunen en invulling te geven aan een volledig vernieuwd permanente-educatieprogramma.

Locatie: AccountancyLab.

Ik ga Agali koppelen aan Hans Duits (zie aflevering 3 van deze serie). Bundeling van kracht. Opleiding in vier jaar klaar en een uitdagend permanente-educatieprogramma voor de boeg!

Virtual, surreal, serious, werk van maken.

Pieter de Kok is partner bij Coney Minds. Van 2010 tot en met 2014 was De Kok aanjager van vernieuwingsbeweging Tuacc.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.