Nieuws

FASB verdedigt omstreden informatieplicht claims

Robert Herz, voorzitter van de Financial Accounting Standards Board (FASB), heeft een omstreden voorstel toegelicht in de Wall Street Journal. Daarmee poogt hij de kritiek te bezweren die is losgebarsten op het voorstel om bedrijven te verplichten tot informatieverstrekking over lopende rechtszaken tegen hen.

Dit voorstel gaat verder dan de bestaande regelgeving. Bedrijven mogen hun informatieplicht niet meer beperken tot zaken die redelijkerwijs tot een uitkering leiden. Ook claims waarvan de uitkomst nog ongewis is, moeten worden aangegeven.

"Het is niet onze bedoeling dat bedrijven hun boekhouding gaan aanpassen voor dit voorstel", zo schreef Herz. "We zien liever dat bedrijven een toelichting geven in voetnoten bij financiële rapportages."

Ook legde Herz uit dat bedrijven zich mogen beperken tot het aangeven van de totale som van de claims. Individuele zaken zijn daardoor niet herkenbaar. "Bovendien is er vrijstelling voor bedrijven waarbij de publicatieplicht duidelijke schade berokkent."

Het voorstel is inmiddels overladen met kritiek, protesten en zelfs spot. De FASB zet de deur wagenwijd open voor advocaten die een graantje willen mee pikken, zo was samengevat de kritiek. Bedrijven worden daarbij gedwongen om allerlei bedrijfsgeheimen prijs te geven. Van de 226 officiële reacties op het voorstel, zijn de meeste negatief.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.