Nieuws

Miljoenenclaim tegen Ernst & Young in Lehman-zaak

Andrew Cuomo, de openbare aanklager van de staat New York, heeft Ernst & Young in staat van beschuldiging gesteld voor de rol die het kantoor gespeeld zou hebben bij de misleiding van beleggers door controlecliënt Lehman Brothers. Volgens Cuomo heeft Ernst & Young de zakenbank willens en wetens geholpen met de 'repo 105'-transacties, waarmee Lehman zijn werkelijke financiële situatie verbloemde.

"E&Y not only approved but consistently supported Lehman's Repo 105 policy, and advised Lehman that it could take advantage of a technical accounting rule", zo stelt Cuomo in zijn aanklacht. 

Met de repo-transacties werden schulden vlak voor elke kwartaalrapportage van de balans gehaald. Lehman zou op deze manier ongeveer vijftig miljard dollar aan schulden aan het zicht hebben onttrokken. 

De rechtszaak tegen Ernst & Young is de eerste grote zaak naar aanleiding van het faillissement van Lehman. De door Cuomo neergelegde claim bedraagt minimaal 150 miljoen dollar. Dat is het bedrag dat het kantoor verdiende met het werk voor de zakenbank. Daar bovenop komt nog de schade die beleggers hebben geleden als gevolg van het instorten van de bank.

In een reactie op de aanklacht zegt Ernst & Young dat er geen 'factual or legal basis' is voor de claim. De repo-transacties waren volledig in overeenstemming met de Amerikaanse verslaggevingsregels.

"Lehman's bankruptcy occurred in the midst of a global financial crisis triggered by dramatic increases in mortgage defaults, associated losses in mortgage and real estate portfolios, and a severe tightening of liquidity. Lehman's bankruptcy was preceded and followed by other bankruptcies, distressed mergers, restructurings, and government bailouts of all of the other major investment banks, as well as other major financial institutions. In short, Lehman's bankruptcy was not caused by any accounting issues", aldus het persbericht van Ernst & Young.

  • Zie ook de weblog van Marcel Pheijffer over de aanklacht

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.